PRVA POLUFINALNA VEČER

Večeras će se prvih 16 predstavničkih pjesama takmičiti u prvom polufinalu ovogodišnjeg Eurosonga, koji će se održati u Rotterdamu u Nizozemskoj od 21 sat, a njih 10 će se kvalificirati za subotnje veliko finale.

U prvoj polufinalnoj večeri za prolaz dalje takmiče se: Litvanija, Slovenija, Rusija, Švedska, Australija, Sjeverna Makedonija, Irska, Kipar, Norveška, Hrvatska, Belgija, Izrael, Rumunija, Azerbejdžan, Ukrajina i Malta. Predstavnici ovih zemalja nastupit će redoslijedom kako su navedeni.

Države koje važe za favorite večerašnjeg polufinala su Malta s pjesmom "Je Me Casse" koju izvodi Destiny, Kipar i Elena Tsagrinou s pjesmom "El Diablo", Ukrajina i pjesma "Shum" koju izvodi Go_A te Litvanija s pjesmom "Discoteque", koju će izvesti bend The Roop.

Direktni finalisti koji glasaju u ovom polufinalu su: Italija, Holandija i Njemačka.

Nakon 16 pjesama iz takmičarskog dijela polufinala bit će prikazani jednominutni pregledi nastupa tri od šest pretkvalificiranih zemalja: Holandije, Njemačke i Italije. Ovi pregledi snimljeni su jučer na probama.

Ovogodišnje se takmičenje održava u Rotterdamu u Nizozemskoj zahvaljujući pobjedi Duncana Laurencea na Eurosongu 2019. u Izraelu. Nakon što je ovo takmičenje otkazano 2020. godine zbog pandemije koronavirusa, organizatori su odlučili potvrditi Rotterdam kao ponovnog domaćina Eurosonga u dvorani koja je bila predviđena i prethodne godine.

Ovo će biti peti put da Nizozemska organizuje Eurosong nakon što je to prethodno učinila 1958., 1970., 1976. i 1980. godine.

Takmičenje se održava u Ahoy Areni, a trodnevni zabavni program vodit će YouTube zvijezda Nikkie de Jager, glumica i voditeljica Chantal Janzen te pjevačica i voditeljica Edsilia Rombley i pjevač i voditelj Jan Smit.

Ovodigišnji logo Eurosonga predstavlja apstraktnu reprezentaciju boja zastava zemalja koje će se takmičiti, a ujedno čini i posvetu prethodnim takmičenjima koja su se održala u ovoj državi.