World Atlas

Poznata stranica World Atlas objavila je članak o rijeci Neretvi kao najhladnijoj na svijetu. Ova stranica prikuplja brojna istraživanja, mape, podatke i informacije iz svijeta. Odličan je izvor informacija za učenje geografije.

U nastavku pročitajte informacije koje su podijelili o Neretvi.

Rijeka Neretva koja prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu smatra se najhladnijom rijekom na svijetu.

Ova rijeka dolazi s visine u Dinarske Alpe i sastoji se od oticanja ledenjaka. Postoje razne prijetnje za rijeku Neretvu, okolinu i njene oblike života, uključujući invazivne vrste i izgradnju hidroelektrana.

Najhladnija rijeka na svijetu najčešće se navodi kao Neretva koja teče kroz Bosnu i Hercegovinu i ulazi u Hrvatsku. Rijeka, poznata i kao Narenta, čini dio šireg područja Jadranskog sliva i ulijeva se u Jadransko more. Sliv rijeke pokriva ukupnu površinu od 4.010 kvadratnih milja (10.386 kvadratnih kilometara). Ljeti je obično oko 44 stepena Fahrenheita (7 Celzijusa), piše WorldAtlas.

Neretva započinje u planinama Dinarskih Alpa na nadmorskoj visini od 4.026 stopa (1.227 m), gdje je formirana oticanjem tri velika ledenjaka i podzemnim izvorom smještenim ispod planine Jabuke. Ova visoka nadmorska visina doprinosi izuzetno hladnim temperaturama, koje su u prosjeku malo iznad tačke smrzavanja. Hladne temperature rijeke koncentrirane su u Gornjoj Neretvi.

Neretva prolazi tokom od 225 km (225 km), od kojih 129 milja teče kroz Bosnu i Hercegovinu, preko baze krečnjaka i dolomita, koja čini sistem pećina i vrtača.

Ova geološka karakteristika znači da se Neretva smatra krškom rijekom i da je najduža takva vrsta koja teče istočnim dijelom jadranskog bazena. Rijeka je izuzetna po svojoj čistoj vodi i dubokoj zelenkasto-plavoj boji.

Gornja Neretva i okolica dom su brojnim biljnim i životinjskim vrstama. U stvari, otprilike jedna četvrtina svih evropskih vrsta riba nalazi se u rijeci. Neki istraživači procjenjuju da je nešto više od 10% ovih riba endemično za regiju. Tri su primjera endemskih riba mramor, pastrmka mekana, neretvanska i zub. Svaka od ovih vrsta pripada porodici Salmonidae i takođe je klasificirana kao ugrožena. Razvoj u rijeci i oko nje rezultirao je značajnim uništavanjem staništa, što je identifikovano kao primarni razlog ugroženog statusa zaštite ovih vrsta.

No iako divna, Neretva i okolno okruženje riječnog sliva suočeni su s nizom ekoloških prijetnji. Kao što je spomenuto, razvoj područja uzrokovao je značajno uništavanje staništa, što je rezultiralo smanjenjem populacije brojnih vrsta.

Neki od najrazornijih razvojnih projekata duž ove rijeke su hidroelektrane.

Uz rijeku su izgrađene četiri velike hidroelektrane koje se oslanjaju na niz brana kako bi stvorile energiju za okolna područja. Drugi razvojni projekat koji je imao štetne posljedice na Neretvu su Gornji horizonti. Ovim relativno novim projektom podzemna voda dolazi iz sliva sliva i preusmjerava se u hidroelektranu za proizvodnju električne energije.