!?

Naučnici u Španiji nisu pronašli dokaz povećanog širenja koronavirusa među ljudima koji su prošlog mjeseca prisustvovali na velikom eksperimentalnom koncertu, o kojem smo pisali na portalu Radiosarajevo.ba.

Šest osoba se zarazilo koronom u roku od 14 dana nakon koncerta u Barceloni, ali incidencija je bila manja od one viđene u opštoj populaciji, piše BBC.

Oko 5000 ljubitelja muzike prisustvovalo je u eksperimentu nakon što su dobili negativan rezultat testa na koroavirus. Nosili su maske, ali nisu morali održavati međusobnu udaljenost.

Od šest osoba koje su nakon koncerta zaražene, naučnici su zaključili da ih je četvero zaraženo negdje drugdje, a ne na samom događaju.

Boris Revollo, virolog koji je učestvovao u dizajniranju bezbjedonosnih protokola u areni Palau Sant Jordi, rekao je da ne može kategorički isključiti da su druge dvije osobe zaražene tokom koncerta, ali da postoji vrlo velika vjerovatnoćada se prenos dogodilo negdje drugdje.

"Mjere koje smo proveli bile su vrlo sigurne", dodao je.

Španske vlasti su dopustile da koncert benda Love of Lesbian bude dio istraživačkog projekta o širenju virusa, a stopa zaraze među posjetiocima je bila dvostruko manja od one kod ljudi iste starosti u Barceloni, otkrili su istraživači.

"Ništa ne sugeriše da se prenos virusa dogodio tokm događaja", rekao je specijalista za zarazne bolesti Josep Maria Llibre na konferenciji za novinare u utorak.

"Nadamo se da će se od sada, nakon ovih izvrsnih rezultata, svijet kulture slušati onako kako to zaslužuje", objavili su na Twitteru.

Koncert je bio jedno od najvećih okupljanja u Europi od početka pandemije, u trenutku kad države širom svijeta traže nove načine za sigurno održavanje javnih događaja.

Sličan dvodnevni eksperiment održao se u Nizozemskoj u martu, a na njemu je učestvovalo oko 1500 ljudi.