PEKING PREUZEO TITULU

Ugledni magazin Forbes objavio je spisak deset gradova koji imaju najviše milijardera, a na prvom mjestu nalazi se kineska prijestolnica Peking.

Prema godišnjem izvještaju Forbesa u Pekingu je trenutno 100 milijardera, što je porast za 33 u odnosu na 2020. godinu. Njihova totalna vrijednost iznosi 484,3 milijardi dolara.

Najbogatijim stanovnikom Pekinga proglašen je Zhang Yiming, osnivač aplikacije TikTok, čije se bogatstvo procjenjuje na 35,6 milijardi dolara.

Time je glavni grad Kine od New Yorka preuzeo titulu grada sa najviše milijardera. Američki grad, koji je prvu poziciju držao sedam godina zaredom, trenutno ima 99 milijardera.

Uspješna kineska borba protiv infekcije COVID-19, uspon tehnoloških firmi i tržišne dionice omogućili su ovom gradu da osvoji prvo mjesto na Forbesovoj listi, prenosi BBC.

Treći grad po broju milijardera je Hong Kong koji ih ima 80. Moskva je na četvrtom mjestu sa 79 milijardera, a kineski grad Shenzhen peti sa 68 milijardera.

Još jedan kineski grad, Shanghai, nalazi se na Forbesovoj listi sa 64 milijardera. London je na sedmom mjestu sa 63 milijardera. Na osmom mjestu je indijski grad Mumbai sa 48 milijardera, koliko ima i San Francisco.

Deseto mjesto pripalo je kineskom gradu Hangzhouu koji ima 47 milijardera, 21 više u odnosu na godinu ranije.