Istraga

Izvještaji o tajanstvenim dronovima koji su letjeli na brodovima američke mornarice u julu 2019. zbunili su najviše vojne dužnosnike.

Činilo se da je niz svjetala "pratio" flotu američkih razarača uz obalu Južne Kalifornije, izvijestio je tada The Drive, a piše Futurism.

Mornarica još uvijek nema pojma što bi moglo biti iza svjetala koja su putovala prebrzo da bi bile komercijalne bespilotne letjelice.

"Ne, nismo", rekao je Michael Gilday, glavni časnik američke mornarice, novinarima tokom okruglog stola u ponedjeljak,  kada je upitan o incidentu u julu 2019. godine.

Zanimljivo je da je možda bilo mnogo više takvih "slučajeva", i to ne samo snaga Sjedinjenih Američkih Država.

"Svjestan sam tih viđenja i kako je izvještavano, ali bilo je i drugih 'viđenja' od strane avijatičara u zraku i drugih brodova ne samo Sjedinjenih Država, već i drugih država - i naravno drugih elemenata unutar američkih zajedničkih snaga ", dodao je Gilday.

Časnik je rekao da su "nalazi prikupljeni i još uvijek se analiziraju" i da nema "ništa novo za izvijestiti".

Kako ističe The Drive, nejasno je poziva li se službenik na Pentagonovu radnu skupinu za neidentificirane zračne pojave (UAPTF) koja je stvorena prošle godine za analizu viđenja "neovlaštenih letjelica".

Novinari su također iskoristili priliku i pitali Gildaya vjeruje li da bi pored dronova mogli biti vanzemaljci. Dužnosnik je rekao da on "uopće nema naznaka za to".