Ovdje je sve šareno

Postoji li nešto veselije od gradova koji slave živopisne boje? Bez obzira da li su sve zgrade u istoj nijansi, ili je, još bolje, svaka kuća u drugoj boji, živopisni i veseli gradovi pružaju ne samo savršene mogućnosti za fotografije, već uveliko podižu i raspoloženje.

Postoje gradovi svijeta koji se izdvajaju iz gomile zahvaljujući obimnoj upotrebi boja, a Travelmagazine je izvojio neke od njih.

Na ovoj listi se, bez sumnje, mora naći Havana. Glavni grad Kube ne samo da ima mnoštvo živopisno obojenih zgrada, već tik uz njih ima i parkirane još koloritnije oldtajmere. Često se dešava, nekada slučajno a nekada i ne, da se parkirani automobil i zgrada iza njega slažu po boji.

Dok ste na Kubi, obavezno posjetite gradić Trinidad. Šaren je poput Havane, ali sa drugačijom arhitekturom. Ljubitelji fotografije će sigurno biti oduševljeni.
 
Bristol nikoga ne ostavlja ravnodušnim svojim živopisnim kućama. Kroz brdoviti grad protiče rijeka Avon zahvaljujući kojoj postoje duboke klisure. Fasade zgrada duž ivica litica obojene su u jarke boje, ističući se poput vesele ograde. Dodajte tome pojedinačno obojena ulazna vrata kuća i na svakom koraku u Bristolu ćete pronaći boje. Čak i kada po često vlažnom vremenu izađete napolje, šarenilo će vam izmamiti osmjeh.

Krenite u šetnju kroz četvrt Harborside i šetajući se duž rijeke uživaćete u savršenom pogledu na kvartove Redcliffe i Clifton Zanimljivo je kako se litica (na engleskom: cliff) krije čak i u njihovim imenima. Ovde ćete imati priliku i da fotografišete čamce jarkih boja privezane odmah ispod bloka veselih, šarenih kućica.
 
Kada posećuju Veneciju, mnogi turisti dolaze samo na dan ili se ne zadržavaju dovoljno dugo da posjete i Murano. Međutim, šarenoliko ostrvo Burano se često zanemaruje. Ako krenete iz Venecije, na kraju 45-minutnog putovanja vaporetom dočekuje vas ovo malo ostrvo. Prepuno je jarko obojenih kućica koje su nekada pripadale ribarima, a gdje i danas starice sjede napolju i pletu čipku po kojoj je ostrvo poznato.

Vaporeto se, takođe, zaustavlja i u Muranu, poznatom po staklu, i Torchelu, gotovo nenaseljenom, ali sa divnom crkvom Santa Maria Assunta. Kupite Hop On / Hop Off kartu i iskoristite dan u potpunosti.
 
Buenos Aires je ogroman grad gde se mnogo toga može vidjeti i uraditi. Srećom, dobro je podjeljen na četvrti (barrios), od kojih je svaka poznata iz svojih razloga. La Boca je ona puna kolorita. U ovoj četvrti se nalazi Caminito: ulični muzej u kome su kuće svijetle i šarene, ulična umjetnost na svakom koraku, a život se odvija na ulici, uz čudesan tango koji se svuda pleše. Možda previše turistički, ali je i zabavno u isto vrijeme.

Na ulicama Caminita, svakog dana su otvorene tezge u okviru umjetničke i zanatske pijace, ali je najbolje posjetiti ih vikendom.
 
Bo Kaap je četvrt u centralnom Capetownu i kada su u pitanju najkoloritniji gradovi svijeta, mora se naći na listi. Ovdje živopisne zgrade nisu samo blistave, vesele i idealne za Instagram, već imaju i dublju priču: ovaj kvart je nekada bio mjesto gde su živjeli robovi sa ostrva oko Malezije i Indonezije. Dok su bili robovi, kuće su im bile bijele, ali kada bi se oslobodili, mogli su da ofarbaju kuću u bilo koju boju koju žele. Kada pogledate kvart, vidite da je ovo priča o uspehu.