Tehnologija

Ujedinjeni Arapski Emirati spremaju se testirati neobičan, visokotehnološki način stvaranje kiše: lansirat će dronove u oblake i 'napuniti ih' elektricitetom kako bi pokrenuli pljuskove kiše.

Naučnici s engleskog Univerziteta u Readingu pomogli su razviti seriju bespilotnih letjelica koje mogu poletjeti u oblake i izmijeniti električni naboj kapljica vode, tako da se skupljaju "poput suhe kose na češalj", rekao je naučnik Maarten Ambaum za BBC.

Ako ovo uspije, počet će nova era ljudske kontrole nad vremenom te će veliki gradovi, poput Dubaija, na lakši način riješiti lošu opskrbu vodom.

Budući da UAE već koristi tehnologiju "zasijavanja oblaka" kako bi inducirao kondenzaciju i stvorio oblake, bespilotne letjelice bi ovoj zemlji dale još veću kontrolu nad kišnim ciklusom.

Zasijavanje oblaka je metoda modifikacije vremena i umjetnog stvaranja vremenskih prilika koja uključuje širenje pripravljenih aerosola ili izuzetno hladnih tvari na određene lokacije među oblacima da bi se postiglo, primjerice, pojačanje oborina, ublažavanje štete od tuče ili uklanjanje magle. U tu se svrhu koristi srebrni jodid, koji se koristi i u protugradnim raketama. Razvijeni su i drugi, manje toksični spojevi, poput higroskopične soli, mješavine natrija, magnezija i kalijevih klorida.

"Opremljeni s korisnim teretom instrumenata za emitiranje električnog naboja i prilagođenim senzorima, ovi će bespilotni dronovi letjeti na malim visinama i isporučivati električni naboj molekulama zraka, što bi trebalo poticati oborine", kazala je direktorica znanstveno-istraživačkog programa za pojačavanje kiše iz UAE Alya Al-Mazroui za Arab News.

Sistemi za mijenjane vremenskih prilika priča su koju prate kontroverze, ali i sumnje.

Zasijavanje oblaka je proces koji postoji već decenijama, ali, kako nauka napreduje, mnogi su zabrinuti zbog potencijalne zloupotrebe tehnologije i geopolitičkih posljedica, posebno u Kini.

Ipak, u UAE, tehnologija za kontrolu vremena jasan je slučaj pomoći u opskrbi vodom u velikim pustinjskim gradovima koji riskiraju da će potrošiti pitku vodu koja im je prirodno dostupna.

"Podzemni sloj drastično tone u i cilj je pokušati pomoći u stvaranju novih oborina", zaključio je Ambaum.