LOŠI ODNOSI S MONARHIJOM

Elise Taylor, novinarka Voguea je napisala zanimljivo poređenje dviju žena koje su se u različitim vremenskim periodima nalazile u centru pažnje svjetske javnosti.

U razmaku od 26 godina, vojvotkinja od Sussexa i princeza Diana su razgovarale sa dva različita novinara zbog dva različita takozvana "šokantna" intervjua. Meghan je bila u Kaliforniji. Diana je bila u svojoj dnevnoj sobi u Londonu.

Meghan je uz sebe imala supruga, princa Harryja. Diana je bila potpuno sama. Meghan je bila žrtva negativnih kritika medija i rasista na društvenim mrežama. Princeza Diana je objavila svoje privatne telefonske razgovore, a mediji su je proglasili psihički nestabilnom.

Vrijeme, lokacije i detalji su bili različiti. Ipak, sada kad se prašina oko Meghaninog intervjua počela slijegati, moguće je razaznati zajedinčki elementi u njihovim pričama: obje su se borile sa mentalnim zdravljem i ogromnom pažnjom medija i živjele su živote koji su javnosti izgledali kao bajka.

Pojašnjenje

U novembru 1995. godine princeza Diana je dala intervju za BBC-evom novinaru Martinu Bashiru. Buckinghamska palača nije reagovala. Nijedna tema nije bila zabranjena, uključujući Dianinu bulimiju, depresiju i propali brak sa princom Charlesom. "Bilo nas troje u ovom braku, došlo je do gužve", izjavila je ona tada. Gotovo 40 posto stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva je gledalo intervju i došlo je do narušenja ugleda monarhije.

Dvije i po decenije kasnije, njen sin i njegova supruga su razgovarali sa Oprah Winfrey nakon što su napustili kraljevsku porodicu.
Sličnosti

"Mislite da imate pojma o onome što slijedi", rekla je Diana. "Nisam u potpunosti razumjela kakav je to posao", rekla je Meghan. "Činilo mi se da sam svaki dan na naslovnim stranama", rekla je Diana. "Posvuda sam", požalila se Meghan. "Nisam voljela sebe. Bilo me je sram zato što se nisam mogla nositi sa pritiscima", izjavila je Diana. "Bilo me sramota priznati da jednostavno više nisam željela biti živa", izjavila je Meghan.

Obje su se samoozljeđivale. Diana je patila i od postporođajne depresije. Meghan je zatražila pomoć, ali su joj rekli da to nije izvodljiva opcija.

I Diana i Meghan su kao članice kraljevske porodice išle na turneje po Australiji. Na tim putovanjima se moglo vidjeti koliko ih javnost voli. To je prouzrokovalo ljubomoru monarhije.

One su dvije žene koje su u tu porodicu ušle sa različitim porijeklom i u različitim životnim periodima. Meghan se udala u kasnim tridesetima, Diana se zaručila sa samo 19 godina. Diana je razvedena, biracijalna Amerikanka. Meghan je Britanka o čijem seksualnom životu se konstantno pisalo. Monarhija i društvo su do sada trebali postati progresivniji i tolerantniji.

Ali, kako se kaže, što se više stvari mijenjaju, to više ostaju iste. I sada su dvije različite generacije gledaoca shvatile koliko boli moćna institucija može nanijeti.