NJEMAČKA

Neki trgovački lanci u Njemačkoj, tačnije Aldi Nord i Aldi Sud, od jučer su počeli prodavati antigenske testove na koronavirus, a testovi su se rasprodali u rekordnom roku, prenose mediji.

Kupcima je, kako je bilo najavljeno, dopušteno kupiti samo jedno pakovanje kako bi se izbjeglo gomilanje i kako bi što veći broj ljudi imao pristup testiranju.

Paket uključuje pet testova za bris nosa, po cijeni od oko 25 eura po pakovanju.

Od početka sedemice bi se trebali prodavati u drogerijama i ostalim supermarketima, između ostalog i u DM-u. Prodaja brzih testova trebala bi uskoro početi i u drugim trgovačkim lancima poput Lidl-a, Edeke i Rewe.

Njemački mediji su objavili video kako izgleda samotestiranje.

Nakon što uzmete uzorak iz obje nosnice, štapić kojim ste uzeli uzorak pomiješate s tekućinom koja je došla u pakovanju. Tri kapi te tekućine ukapate u otvor na testu i čekate rezultat 15 minuta.

Ako se pojavi jedna crtica vi ste negativni, a dvije crtice znače da ste pozitivni na COVID-19. Nakon pozitivnog rezultata preporučuje se ponovno testiranje PCR testom.

Na njemačkom tržištu samotestiranje se može obaviti i testovima za koje treba uzeti samo uzorak iz usta. Princip je isti.

Osim testova za koje se uzima uzorak iz nosa i usta, dostupni su i testovi za koje se uzima uzorak iz pljuvačke.