ISS

Nije zlato sve što sija, kaže stara poslovica – koja pogotovo vrijedi za fotografiju koja je nedavno snimljena s Međunarodne svemirske stanice (ISS).

Ono što na fotografijama nalikuje rijekama zlata koje teku kroz amazonsku prašumu u regiji Madre de Dios na istoku Perua zapravo su jame koje su vjerovatno ostavili nezavisni rudari, navodi NASA Earth Observatory.

Astronautima na ISS-u obično promakne ovaj prizor zbog ugla svjetlosti, no ovoga puta su snimili to područje baš kada je reflektiralo sunčevu svjetlost.

Fotografija prikazuje rijeku Inambari i brojne jame okružene raskrčenim područjima, piše CNN.


Uništavanje prašume


Nezavisno rudarenje zlata hrani na desetke hiljada ljudi u regiji Madre de Dios, zbog čega je ono postalo jedna od najvećih neregistriranih rudarskih industrija na svijetu. Rudarstvo je ujedno i najveći uzrok krčenja šuma u regiji, a živa koja se koristi tokom vađenja zlata zagađuje plovne putove.

Potraga za zlatom na ovom području se pojačala nakon izgradnje autoceste 2011. koja je ovaj dio prašume učinila dostupnim.

“Jedina cestovna veza između Brazila i Perua trebala je potaknuti trgovinu i turizam, ali je, izgleda, rezultirala krčenjem šuma”, piše NASA.

Svemirska agencija je fotografiju “rijeke zlata” objavila prije par dana, ali je ona snimljena 24. decembra.

Područje na kojem žive velike papige, majmuni i jaguari


Regija Madre de Dios netaknuti je komad Amazonije, u kojem žive velike papige are, majmuni, jaguari i razne vrste leptira. Mada su neki dijelovi te regije zaštićeni od rudarenja, poput Nacionalnog rezervata Tambopata, stotine kvadratnih kilometara prašume na tom području pretvorene su u otrovnu pustoš bez drveća.

Naučno istraživanje iz januara 2019. pokazalo da je krčenje šuma zbog rudarenja zlata uništilo oko 22.930 hektara peruanske amazonske prašume. To znači da je tokom vađenja zlata 2017. i 2018. godine, u Peruu stradalo šumovitog područja veličine 34.000 nogometnih terena.