SKRIVALI GA OD PROGONA

Austrijanac koji je s porodicom izbjegao pred nacistima u Drugom svjetskom ratu imovinu je ostavio francuskom selu koje mu je pružilo utočište i skrivalo ga od progona.

Eric Schwam umro je 25. decembra u dobi od 90 godina, a testamentom je imovinu ostavio selu Chambon-sur-Lignon na planinskoj visoravni u jugoistočnoj Francuskoj, poznatom po tome da velika protestantska zajednica koja u njemu živi tradicionalno pruža utočište ljudima u potrebi.

- To je velika svota za ovo selo - rekao je načelnik općine Jean-Michel Eyraud agenciji France Presse.

Odbio je navesti iznos, no njegov prethodnik otkrio je lokalnom portalu da su Schwam i njegova supruga dva puta razgovarali o poklanjanju približno dva miliona eura, prenosi The Guardian.

Schwam i njegova porodica stigli su 1943. u to selo gdje su se skrivali u školi tokom rata te ostali do 1950. godine.

Poslije je Schwam studirao farmaciju i oženio se katolkinjom iz okoline Lyona gdje su i živjeli.

Načelnik općine Eyraud otkrio je da je par zatražio da se novac iskoristi za obrazovanje mladih i druge inicijative u korist mladih, posebno da se uspostavi fond za stipendije.

Selo Chambon-sur-Lignon, koje nazivaju planinskim utočištem, prihvatilo je i štitilo oko 2.500 Jevreja tokom rata, zbog čega je izraelski Memorijalni centar Yad Vashem dodijelio stanovnicima titulu "Pravednika među narodima".

Selo koje čini protestantska zajednica čiji su preci hugenoti i sami bili proganjani skrivalo je pojedince i grupe u bijegu od vjerskog i političkog progona, od svećenika tokom Francuske revolucije do republikanaca u Španskom građanskom ratu 30-ih godina, a u novije doba selo prima izbjeglice i migrante s Bliskog istoka i Afrike.

Među Jevrejima koji su u tom selu našli privremeno utočište niz je poznatih osoba kao što su budući matematičar Alexandre Grothendieck, pisac André Chouraqui, orijentalist Georges Vajda, filozof Jacob Godin i historičari Juls Isaac i Leon Pliakov.

Književnik Albert Camus boravio je u tom selu 1942. i 1943. liječeći se od tuberkuloze i tamo je radio na djelima "Kuga" i "Pobunjeni čovjek".

Izvor: Faktor/The Guardian