Gledajte 20 sekundi ovu sliku

Optička iluzija iz 1985. godine, koja pokazuje kako daltonisti vide boje, počela je da se dijeli društvenim mrežama.

Radi se o iluziji koja prikazuje britansku zastavu u žuto-zelenoj kombinaciji boja, a na centru slike se nalazi crna tačka.

Tačku treba gledati 20 sekundi. Nakon toga slika nestaje, ali se većini ljudi čini kako se na bijeloj pozadini pojavila britanska zastava u svojim tradicionalnim bojama - crvenoj, plavoj i bijeloj.

Optička iluzija objašnjena je jednostavnom teorijom o tri receptora. Prema ovoj teoriji, ljudska mrežnjača sadrži tri receptora za boju koji se nazivaju konusnim stanicama, a apsorbuju različite boje iz spektra.

Kada duže vrijeme gledamo u zelenu boju, receptori za plavu i zelenu boju se umaraju i reaguju slabije nego obično na bijeli ekran, ali receptori za crvenu, koji nisu bili u upotrebi, reaguju normalno. Zbog toga nam se čini da na bijeloj pozadini nakon 20 sekundi vidimo crveno. Istovremeno, žuti dio slike umara receptore za crvenu i zelenu boju pa nam nakon 20 sekundi ostaje plava.

Kada slika nestane, odnosno ostane bijela pozadina, samo receptori za plavu boju rade normalno, što dovodi do toga da ona bude dominantna boja koju opažamo.

Ova iluzija pokazuje kako bi daltonisti, čiji su receptori manje osjetljivi na jednu od ove tri boje, mogli vidjeti boje, ali napomenuto je da ne možemo sigurno znati kako ih oni zaista doživljavaju.

Iluzija je objavljena još 1985. godine, a BBC ju je sada prvi put objavio na društvenim mrežama.