Temperatura od -16 zamrznula veliku rijeku Rijeka Han, koja prolazi kroz južnokorejsku prijestonicu Seul, zaledila se prvi put poslije dvije godine nakon što je tu zemlju posljednjih dana zahvatio snažan hladni talas.

Јužnokorejska meteorološka uprava (KMA) prijavila je danas prvo sezonsko stvaranje leda na rijeci Han, jer su se najniže jutarnje temperature spustile do minus 16,6 stepeni Celzijusa, prenosi agencija Јonhap.

Zamrzavanje rijeke Han desilo se četiri dana ranije od 30-godišnjeg prosjeka, a primijećeno je prvi put poslije dvije godine, jer se na rijeci prošle godine nije stvorio led zbog tople zime, saopštila je KMA.

Za Seul i mnoga druga centralna područja u zemlji od srijede važi meteo upozorenje zbog veoma hladnog talasa, pošto su se najniže dnevne temperature spustile ispod minus 20 stepeni Celzijusa.

Ni južni region zemlje nije bio izuzet od nadiranja ove hladne struje, koja se proširila iz Sibira na jug, pa je u gradu Busanu, gdje najniža dnevna temperatura pala ispod minus 10 stepeni Celzijusa, došlo do stvaranja ledenog pokrivača na rijeci Naktdong, prvi put poslije tri godine, saopštila je KMA.

Očekuje se da će se hladni talas, koji se posljednjih dana proširio cijelom zemljom i nanio dosta štete stanovnicima Јužne Koreje, zadržati do sljedećeg utorka ili srijede.