ZABRINUTOST

Jack Ma, 56-godišnji milijarder, osnivač Alibabe i Ant Grupe, nije viđen u javnosti više od dva mjeseca.

Ma je nedavno bio u centru pažnje jer je Kina izvršila napad na njegovo poslovno carstvo. Krajem decembra kineski regulatori pokrenuli su antitrustovsku istragu protiv Alibabe, najveće kompanije za e-trgovinu u zemlji. A u novembru je Kina uvela propise koji su zaustavili ono što bi bila masovna početna javna ponuda za Ant Group, Maovu fintech kompaniju.

Nova pravila uslijedila su sedmicama nakon što je Ma na konferenciji u Šangaju kritizirao kineski finansijski regulatorni sistem. Ma je navodno odbacio globalne finansijske propise koje je Kina koristila kao "klub starih ljudi" i rekao da "ne možemo koristiti jučerašnje metode za reguliranje budućnosti".

Blair Silverberg, izvršni direktor startupa Capital, rekao je za Business Insider u novembru da su propisi uvedeni "kako bi vlada mogla potvrditi svoju prevlast nad Jackom Maom".

U novembru je Ma zamijenjen na mjestu sudij3 u afričkom talent showu "Afrički poslovni heroji", objavio je Financial Times. Emisija nije odmah odgovorila na zahtjev Business Insidera za komentarom, ali predstavnik Alibabe rekao je da Ma više ne može biti u žiriju za finale emisije, koja je snimljena u novembru, ali još nije emitirana.

- Nemamo ništa što bismo mogli dodati osim toga - rekao je predstavnik odgovarajući na pitanja o Mau.

Ma se povukao sa funkcije predsjedavajućeg Alibabe 2019. godine.

Do nedavno je Ma bio najbogatiji čovjek Kine, sa bogatstvom većim od 60 milijardi dolara. Međutim, Maova neto vrijednost pala je za 12 milijardi dolara tokom posljednja dva mjeseca jer je Kina pooštrila pravila za fintech industriju. Ma sada vrijedi 50,6 milijardi dolara, što ga čini četvrtom najbogatijom osobom u Kini, prema Bloombergovom indeksu milijardera.

Kako su se širile špekulacije o Maovoj lokaciji, na društvenim mrežama ponovno se pojavilo predviđanje o Mau od drugog kineskog milijardera.

U videointervjuu iz augusta 2019. Guo Wengui, koji je pobjegao iz Kine 2014. godine i koji je sebe opisao kao uzbunjivača koji otkriva korupciju u zemlji, rekao je da će Ma vjerovatno završiti u zatvoru ili biti mrtav u sljedećih godinu dana jer je Kina htjela "vratiti" Maovu unosnu kompaniju Ant Group.

Prošle sedmice, kineska vlada naredila je Ant Group, koja je vlasnik Alipaya, najveće kineske platforme za digitalno plaćanje, da smanji svoje poslovanje nakon što je izrazila zabrinutost da njeno korporativno upravljanje "nije ispravno".

Izvor: Faktor