MNOGO RAZLOGA

Bez obzira što možda mislite da ste u sretnoj i zdravoj vezi ili braku, ako ne obraćate pažnju na ponašanje svog partnera, možete propustiti znakove da je on/ona u toj vezi nesretan.

Nekoliko je stručnjaka za veze i bračnih savjetnika zato objasnilo kako se najčešće ponašaju oni koji od nas skrivaju svoju tugu ili nezadovoljstvo, te koji su mogući pokazatelji da je u nekoj ljubavnoj vezi jedan nesretan.

Konstantna negativnost

Reagira li vaš partner negativno na većinu stvari ili čak na sve što kažete? Svako bi, kaže bračna savjetnica Donna M. White trebao popričati sa svojim partnerom ako primijeti česte negativne reakcije, da provjeri zašto se kraj nas osjeća depresivno, nesigurno ili zanemareno.

Ponašanje kao s cimerom

Ako se partner ponaša kao da vam je samo sustanar, odnosno ako među vama nedostaje komunikacije, bliskosti i drugih elemenata koji čine ljubavnu vezu i samo koegzistirate, možda je vrijeme da se posavjetujete sa terapeutom.

Koketiranje s drugima

Ako primijetite da se partner odjednom ponaša koketno, a prije to nije radio, trebali biste se zabrinuti, kaže porodična terapeutkinja Cloe Madanes, jer to obično znači da bliskost koju ne dobiva od vas traži negdje drugo.

Sarkazam

Sarkazam može često biti i neizravna kritika. Ako vaš partner često reagira sarkastično, zapitajte se je li to samo dio njegove osobnosti ili nešto drugo, jer sarkastične primjedbe mogu biti i pokazatelj da je osoba ljuta, a to iz nekog razloga ne želi otvoreno reći.

Izbjegavanje razgovora o željama i osjećajima

Pričate li s partnerom o svojim snovima, osjećajima, nadama i strahovima - ili samo o tome na kome je red da opere posuđe i iznese smeće? Ako više ne spominjete kako se ko osjeća ili koji su vam zajednički ciljevi, možda je vrijeme za prekid, rekla je terapeutkinja Elly Prior.

Izbjegavanje razgovore o vezi

Iskrena i otvorena komunikacija i zajednički ciljevi ključni su za zdrav odnos u svakoj vezi, ali kad neko u vezi nije sretan, neće ni htjeti razgovarati o zajedničkoj budućnosti, jer ju možda trenutno ni ne vidi.

Drugi ih usrećuju

Čini li vam se da vaš partner više ne uživa u zabavnim aktivnostima koje ste prije dijelili, ali kad negdje ode bez vas, "blista" kad se vrati? Ako je neko sretniji bez vas nego s vama, izvor njihove nesreće može jednostavno biti vaša veza.

Više vam ne iskazuju naklonost

Psihoterapeut dr. Michael McNulty u razgovoru za msn.com rekao je da ljudi u dobrim i čvrstim vezama uvijek jedan prema drugome iskazuju naklonost, čak donekle i divljenje. Ako vam je partner prije znao reći neke lijepe stvari a sad je to prestao raditi, možda više ni ne vidi vaše dobre strane.

Izbjegavanje ili forsiranje seksa

Iako manje seksa može značiti i da je partner samo trenutno s nečim u vezi nezadovoljan, velike promjene u nečijim seksualnim željama mogu značiti i da je neko duboko nesretan. Inače, baš kao i nedostatak želje, i iznenadna stalna želja za seksom može biti pokazatelj da nešto u vezi nije u redu.