Svemirska utrka počinje opet

Kao što znamo, početkom ove godine najavljeno je da će Tom Cruise u partnerstvu s Space X-om Elona Muska i NASA-om snimati film u svemiru na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) koji će režirati Doug Liman.

Ipak, Rusija se sada nada da će pobijediti Hollywood, jer su najavili da traže glumicu koja će glumiti u igranom filmu smještenom u svemir u oktobru 2021. godine.

Ruska svemirska agencija Roscosmos, Channel One Russia i Yellow, Black and White studio trebali bi snimiti prvi film u svemiru (pod uslovom da zaista odu prije Toma Cruisea), koji ide pod radnim naslovom Challenge.

O projektu se ne zna puno, ali očekuje se da će popularizirati ruske svemirske aktivnosti, kao i proslaviti profesiju kozmonauta.

Dio radnje filma uključivat će let do Međunarodne svemirske stanice i trenutno traže glumicu koja će gore i otići. U najavi kastinga navodi se da prijavitelji ne moraju biti profesionalne glumice, već da je potrebna "prava superjunakinja".

Podnositeljice zahtjeva moraju biti ruske državljanke između 25 i 40 godina, visoke negdje između 150 i 180 cm, teške između 50 i 70 kg i imati "opseg prsa" do 112 cm. I ne samo to, moraju biti u stanju "pretrčati 1km za tri i pol minute ili manje, preplivati 800 metara slobodno za 20 minuta i impresivnom tehnikom zaroniti s trometarske odskočne daske."

Oh, i također moraju imati čistu kaznenu evidenciju.

Što se tiče svemirskog filma Toma Cruisea, rečeno je da je okvirni datum lansiranja oktobar 2022, punih godinu dana nakon Rusije, ali kad je riječ o svijetu Hollywooda i svemirskim lansiranjima, svašta bi se moglo dogoditi.

Tom Cruise trenutno je usred produkcije filma Misija: Nemoguća 7, koji bi u kina trebao doći 19. novembra 2021, a Misija: Nemoguća 8 očekuje se 4. novembra 2022.