12 NAJBOGATIJIH

Magazin Forbes objavio je listu 100 najmoćnijih žena svijeta, a na njoj se našlo i 12 poduzetnica koje trenutno slove za najbogatije žene na svijetu.

Kada je u pitanju lista 100 najmoćnijih žena, nju drugu godinu zaredom predvodi njemačka kancelarka Angela Merkel. Pored Merkelove, u vrhu liste su još dvije političarke, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i novoizabrana američka potpredsjednica Kamala Harris.

Ipak, ono što je mnogo zanimljivije jeste to da su mjesto na listi pronašle i žene koje u ovom trenutku imaju enormno bogatstvo koje se procjenjuje na milijarde dolara.

Listu predvodi Abigail Johnson koja se na listi najmoćnijih žena nalazi na 9. mjestu. Johnson je izvršna direktorica finansijskog fonda Fidelity Investments koju je osnovao njen djed Edward Johnson 1946. godine. Prema Forbesovoj listi, njeno bogatstvo se procjenjuje na 15 milijardi dolara.Druga na listi je bivša izvršna direktorica kompanije Oracle Safra Catz. Od 1999. godine Catz je uključena u rad Oraclea, a 2017. godine izabrana je i u odbor direktora kompanije Walt Disney. Njeno bogatstvo procjenjuje se na 1,2 milijarde dolara prema Forbesovoj listi.

Oprah Winfrey, poznata voditeljica i vlasnica nekoliko medijskih kompanija, zauzima 20. poziciju kada je u pitanju lista najmoćnijih žena svijeta. Iako nije u samom vrhu, njena neto vrijednost procjenjuje se na 2,6 milijardi dolara.

Sheryl Sandberg zauzela je 22. mjesto kada su u pitanju najmoćnije žene svijeta. Direktorica poslovanja kompanije Facebook 2012. godine izabrana je u bord direktora ove kompanije te je tako postala prva žena koja je postala direktorica u Facebooku. Prije toga Sandberg je bila dio kompanije Google. Magazin Forbes njeno bogatstvo procjenjuje na 1,8 milijardi dolara.

Iako na listi najmoćnijih žena ne kotira baš najbolje, smatra se da je najbogatija žena na svijetu MacKenzie Scott čije se bogatstvo procjenjuje na skoro 60 milijardi dolara. Ova književnica je pod povećalo javnosti došla kao supruga Jeffa Bezosa, osnivača Amazona, a pogotovo nakon razvoda s njim prošle godine. Upravo je razvod Scott učinio najbogatijom ženom na svijetu jer je u parnici dobila određeni dio udjela u Amazonu.

Pored njih, na Forbesovoj listi najmoćnijih žena kada su u pitanju najbogatije žene nalaze se još:
42) Laurene Powell Jobs, 21,1 milijardu dolara
45) Gina Rinehart, 16,7 milijardi dolara
68) Kiran Mazumdar-Shaw, 4,6 milijardi dolara
70) Zhou Qunfei, 16,4 milijarde dolara
74) Judith Faulkner, 5,5 milijardi dolara
81) Lam Wai Ying, 3,9 milijardi dolara
90) Lee Boo-jin, 1,9 milijardi dolara

TOP DESET

Angela Merkel
Christine Lagarde
Kamala Harris
Ursula von der Leyen
Melinda Gates
Mary Barra
Nancy Pelosi
Ana Patricia Botin
Abigail Johnson
Gail Boudraux

Kompletnu "Forbesovu" listu možete pogledati OVDJE.