BAJRAM MUBAREK OLSUN

Ramazanski bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika počinje danas. Muslimani širom svijeta obilježavaju kraj jednomjesečnog posta i početak veselja.

Molitvom poslije svitanja, muslimani obilježavaju prvi dan Ramazanskog bajrama, jednog od dva najvažnija praznika u islamu. Vjernici se raduju jer su postili tokom Ramazana, obnovili svoja znanja i potvrdili pokornost Bogu.

Uz bogatu trpezu, običaj je da se prvi dan Bajrama provodi u krugu porodice, koja se okuplja kod najstarijih članova.

Drugi dan obilaze se groblja, mezarja, dok se treći dan u duhu zajedništva provodi u druženju sa prijateljima, poznanicima i komšijama.

Centralna manifestacija za Ramazanski bajram održana je u Velikoj džamiji u Prištini. U 06.23 klanjan je Ramazanski namaz koji je predvodio glavni imam Islamske zajednice Kosova Vedat Sahiti.

Muftija kosovski Naim Tërnava svim vjernicima čestitao je Ramazanski bajram.

„Na ovo lijepo jutro okupili smo se u našim džamijama da proslavimo Ramazanski bajram, praznik koji donosi radost i veselje u srca vjernika. Svi vjernici slave i raduju se, jer već mjesec dana poštuju Božiju zapovest da poste. Post za vernika je žrtva koja se podnosi samo za Stvoritelja i razlog je za slavlje u krugu porodice. U Ramazanu nas je ujedinila molitva, post iftara i zato danas imamo razloga da slavimo ovaj Ramazanski bajram", rekao je Tërnava.

Povodom praznika Ramazanskog bajrama, prvog dana, 21. aprila 2023. godine, predsjedništvo Islamske zajednice Kosova tradicionalno organizuje prijem.