JEDNOSTAVNO SE PRAVI

Nabeez/nabidh voda bila je omiljeno piće poslanika Muhameda. Pravi se na jednostavan način, a idealna je za konzumiranje tokom mjeseca ramazan.

Ima alkalizirajuća svojstva, što znači da jača kosti, štiti od hroničnih bolesti, sprečava pojavu kancerogenih ćelija i efikasno izlučuje toksine iz organizma. S obzirom na to da sadrži veću količinu vlakana, također može poboljšati probavu.

Kako se pravi nabeez/nabidh voda

Koristite 12 hurmi bez košpica ili osam kašika suhog grožđa i četiri čaše vode. Hurme ili grožđice namočite u vodu i držite ih na hladnom mjestu.

Prekrijte čaše krpom. Voće ostavite natopljeno osam do 12 sati, a najbolje preko noći. Nakon toga ga možete izmiksati ili jednostavno popiti zaslađenu vodu pa pojesti.

Nabeez treba konzumirati u roku od 12 sati nakon namakanja na sobnoj temperaturi i dva do tri dana ukoliko je u frižideru. Nakon ovog roka će početi fermetirati i pretvoriti se u alkohol.

Postoji nekoliko hadisa u kojima se spominje ovaj napitak. U jednom od njih Jabir ibn Abdullah je naveo:

"BIli smo s poslanikom Muhamedom. Tražio je nešto za piće. Jedan od ashaba je upitao: 'O, Allahov poslaniče, zar ti nećemo dati nabeez?'. Poslanik je rekao: 'Da, zašto da ne!'. Ashab mu je ubrzo donio šolju nabeeza. Poslanik ga je pitao zašto šolju nije prekrio nečim pa makar i štapom. Nakon toga je pio iz nje."