Dvanaest hidžretskih mjeseci se određuju po viđenju mladog mjeseca. Prvi mjesec je muharem, a posljednji zul-hidžhže.

Pretposljednji, 30. dan jula je prvi dan islamske, odnosno hidžretske 1444. godine. Hidžretski kalendar, koji potiče od arapske riječi „hidžra“, dobio je ime po selidbi poslanika Muhammeda iz Meke u Medinu prije 1.400 godina.

Dvanaest hidžretskih mjeseci se određuju po viđenju mladog mjeseca. Prvi mjesec je muharem, a posljednji zul-hidždže.

Hidžretski kalendar ispunjen je važnim datumima za muslimane, kao što je početak posta za mjesec ramazan, Ramazanski bajram koji dolazi poslije mjeseca posta, zatim tu je početak hodočašća hadž i Hadžijski (Kurban) bajram.

Koliko imate godina po hidžretskom kalendaru?

Hidžretski mjesec ima ili 29 ili 30 dana, pa je zato hidžretska godina približno 11 dana kraća od gregorijanske – jedna godina ima 354 ili 355 dana.

Zbog toga možete imati drugačiji broj godina, evo kako se to računa:

- Ako imate manje od 16 godina, onda imate isto hidžretskih i gregorijanskih godina.
- Ako imate između 16 i 48 godina, dodajete jednu godinu na gregorijanske godine.
- Ako imate između 49 i 81 godina, dodajete dvije godine.
- Ako imate više od 81 godinu, dodajete tri godine.

Drugi svjetski kalendari

Mnoge religije i kulture koriste druge kalendare umjesto gregorijanskog – koji je najviše korišteni kalendar na svijetu.

Gregorijanski kalendar je uveden oktobra 1582. godine odlukom pape Grgura XIII kao promijenjena verzija julijanskog kalendara – ime dobio po Juliju Cezaru, lideru antičkog Rima.

Gregorijanski i julijanski kalendari su solarni, 12-mjesečni kalendari, napravljeni na osnovu kretanja Zemlje oko Sunca. Jedna revolucija (krug oko Sunca) traje nešto više od 365 dana.

Druge vrste kalendara su lunarni, lunarno-solarni i fiksni kalendari.

Lunarna godina ima 12 lunarnih mjeseci i svaki od njih mjeri koliko treba da mjesec prođe kroz svoje faze – od mladog mjeseca do punog mjeseca. Lunarni mjesec traje približno 29,5 dana, a godina 354. To znači da se napuni godina dana razlike između solarnog i lunarnog mjeseca svake 33 godine.

Lunarno-solarni kalendar ima karakteristike i lunarnog i solarnog kalendara. Godina je podijeljena u skladu sa fazama mjeseca, ali je prilagođena da prati dužinu solarnog ciklusa. Neki od ovakvih kalendara su jevrejski, budistički, kineski, hinduistički, korejski i tibetanski.

Druge proslave nove godine

Gregorijanska Nova godina – Gregorijanski kalendar počinje 1. januara svake godine i trenutno je 2022. godina.

Lunarna Nova godina – Također poznata kao Kineska nova godina. Ovaj kalendar koristi lunarno-solarni sistem. Nova godina počinje 22. januara i u Kini se obično slavi 15 dana. Po kineskom kalendaru, 2022. je Godina Psa.

Nova godina Sika – Kalendar Nanakšahi je dobio ime po osnivaču sikizma, guruu Nanaku. Nova godina se obilježava 14. marta.

Perzijska Nova godina – Također poznata kao Novruz. Perzijski kalendar je solarni, a nova godina počinje 21. marta.

Hinduistička Nova godina – Obilježava se 1. aprila i zasniva se na lunarno-solarnom kalendaru Vikram Samvat koji se koristi širom Indijskog podkontinenta. Obično je 57 godina ispred gregorijanskog kalendara.

Jevrejska Nova godina – Tradicionalni jevrejski lunarno-solarni kalendar počinje na Roš Hašanu. Ove godine je to 25. septembra, no datumi variraju u skladu sa jevrejskim mjesecima.