Sud u Francuskoj kaznio je dvije žene koje i dalje nose veo na licu uprkos novom zakonu koji to brani.

Hind Amas i Najate Nait Ali uhvaćene su tako u javnosti u istočnom Parizu, nedugo nakon što je zakon stupio na snagu u maju. Žene su izjavile da će se žaliti na kaznu, čak i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. No, kazna izrečena u francuskom gradu Meauxu u četvrtak nije nimalo neobična za Evropu, gdje se slične mjere tek mogu očekivati.

Belgija, Italija, Danska, Austrija, Holandija i Švicarska imaju, ili planiraju uvesti sličan zakon. Razvedena majka troje djece Hind Amas (32) kažnjena je sa 120 eura. Prije izricanja presude je rekla kako se nada da će joj biti izrečena novčana kazna, jer će joj to biti izazov. "Bez osude ne mogu ići naprijed. Mora postojati novčana kazna kako bih se obratila Evropskom sudu za ljudska prava", rekla je ona.

Najate Nait Ali je kažnjena s 80 eura. One su prve dvije od ukupno 91 žene koje je zaustavila francuska policija zbog nošenja nikaba u javnosti. Roditelji Amasove nisu bili strogi muslimani. Ona je rekla za BBC da je stavila nikab prvi put prije šest godina, kao visoko obrazovana žena. Tvrdi da je ranije nosila i mini-suknje, te da je voljela i noćni život prije nego što je "ponovo otkrila" svoju vjeru.

Neke muslimanske grupe tvrde da su otkako je zabrana stupila na snagu brojne muslimanke verbalno i čak fizički zlostavljanje zbog nošenja vela u javnosti. Ove dvije žene kojima su izrečene kazne morat će najvjerovatnije iscrpiti sve pravne lijekove u Francuskoj kako bi "istjerale pravdu", a može proći dosta vremena prije nego dođu do Suda u Strazburu.