Lutfi ef. Ballak: U poređenju sa prošlom godinom ove godine je bilo veće interesovanje za hadž. Ove godine imamo 75 hadžija iz prizrenskog regiona.

Sa Lutfi ef. Ballakom, predsjednikom Odbora Islamske zajednice u Prizrenu razgovarali smo o ovogodišnjem odlasku na hadž, infrastrukturi vjerskih objekata i predstojećem Kurban bajramu.

Da li je ove godine bila veća zainteresovanost džematlija koji su željeli da obave ovaj peti islamski šart?

Koliko je uspostavljanje diplomatskih odnosa Republike Kosova sa Saudijskom Arabijom doprinijelo lakšem protoku i lakšoj komunikaciji Islamske zajednice Kosova sa zvaničnicima Islamske zajednice Saudijske Arabije?

Pošto želite da na institucionalan način želite da organizujete odlazak na hadž da li ima problema na proputvanjima do Saudijske Arabije?

Postoji nepoznanica o broju hadžija koji imaju mogućnost da putuju iz određenih zemalja. Taj procenat je prema našim saznanjima oko jedan posto iz svake zemlje. Da li to važi i za Kosovo?

Kolika je zainteresovanost za klanje kurbana. Ima li nekih pomaka u odnosu na prošlu godinu?

Od kada ste na čelu Odbora Islamske zajednice u Prizrenu primjetno je da su povećane aktivnosti na poboljšanju infrastrukture, šta nam možete reći o tome s obzirom da se grad širi i da ima sve više potreba za obavljanje vjerskog života.

 

Pomenuli ste da u poboljšanju infrastrukture značajno pomaže i Turska.

Možda i zbog osmanskog naslijeđa jer je ovdje osmanska vlast bila nekoliko vjekova.

Centralizacija Islamske zajednice?

Za koji dan svi muslimani svijeta će proslaviti Kurban bajram. Koja je vaša poruka povodom ovog najvećeg praznika kod muslimana?

Razgovarao: Mustafa Balje