Ramazan je deveti mjesec u islamskom kalendaru i predstavlja sveti mjesec. U toku je ramazanski post. Od zore do zalaska sunca muslimanski vjernici se uzdržavaju od hrane i pića. Tokom posta najvažnije je ipak da odgnaju loše primisli i djela. Takođe se vodi računa o samilosti i pomoći drugima i slabijima.

U leposavićkoj opštini, na sjeveru Kosova, nalazi se selo ‘Rvatska. Ono je većinski nastanjeno bošnjačkim stanovništvom. Svakog petka odlaze na džuma namaz u džamiju i mole se.

Imam Admir Hajrović u Vračevu kaže da su upravo ovo najuzvišeniji dani za muslimanske vjernike.

„Najveći gubitnik je ona osoba kada u ovom mjesecu mu ne budu oprošteni grijesi. Ono što čovjek treba da radi u ovom mjesecu Ramazanu jeste da se kloni grijeha, jer su grijesi uzrok propasti čovjeka. Čovjek treba da čuva svoj jezik, svoje oči, čovjek treba čuvati svoje uši baš zbog riječi iz Kur'ana – mnogo je postača, a od posta nemaju ništa“, kazao je.

Mnogi obavljaju molitve, a svojim govorom, svojim ponašanjem sve to nekako upropaste, upozorava dalje ovaj imam.

Post ima za cilj da uspostavi ljubav između čovjeka i Allaha, čovjeka za čovjeka.

Ko se suzdrži da ne vređa čovjeka, onda će i Uzvišeni suzdržati njegovu srdžbu na sudnjem danu, zatim ko pomogne čovjeku u nevolji, Gospodar će otkloniti tom čoveku nevolju na sudnjem danu, objašnjava imam.

Ramazanski post traje 29, odnosno 30 dana.

Za stanovnike ovog leposavićkog sela ovaj mjesec je najvažniji. O tome svjedoči i Mehmed Muminović. Podsjećajući na to da poste sve do Bajrama i da se uzdržavaju svake hrane i pića sa prvim izlaskom sunca, kaže:

„Post služi i da se nađe ta ravnoteža, da bogati vide kako žive siromašni, da osjete kako je siromašnima kada nemaju da jedu, piju, i vjernici da što više pomažemo druge, praštamo drugima.

I Mirsad Husković napominje da je učenje Ramazana obavezno

„Jeste odricanje ali nekako sa vjerom u Allaha, sve to dođe lako. Osjeti se u dubini duše neka sitost, ponos, kako bih to kazao, i volja odlučuje sve“, kazao je.

Post se u toku dana prekida sa zalaskom sunca. Prvi dnevni obrok se naziva iftar. Sprema se malo bogatija trpeza nego inače. Prvo se prinesu voda i slatko – hurme, popije se kafa i potom obeduje. Prema tradiciji porodice zajedno obeduju, uključujući i njihove prijatelje.

Stare mještane ovog sela raduje, što se u vjeru uvode mlađe generacije i kako kažu, obrazovaniji su od starijih generacija koji su o vjeri učili od svojih starijih.

U opštini Leposavić, pored Rvatske postoji još nekoliko mješovitih sela u kojima žive bošnjački sugrađani – Kaljin, Vrba, Berberište i Vučja lokva i sve njih petkom na džuma namazu okuplja upravo ova džamija.