Vrijeme pandemije

Sekretar Islamske zajednice na Kosovu (IZK) Ahmet Sadriu izjavio je da u svetom mjesecu Ramazanu, napravljena najbolja moguća organizacija za vjernike islamske religije u skladu sa situacijom izazvanom pandemijom koronavirusa, prenosi Reporteri.

Istakao je da je ovo period kada vjernici poste, mjesec dana zaredom uzdržavajući se od hrane i pića, kao i to da su danas „oprošteni prvi teraviji, posebni obred“ koji se i ne vrši samo ovog mjeseca po lunarnom kalendaru u godini.

„Pokušali smo da u ovaj mjesec uđemo što spremniji. Iako smo i ove godine kao prošle u vanrednoj situaciji izazvanom pandemijom, koja je zahvatila ceo svijet“, rekao je Sadriu na TV Klan Kosova.

Istakao je da je Islamska zajednica i u ovoj situaciji pokušla da se približi vjernicima putem raznovrsnih programa poput onlajn predavanja na njihovom YouTube kanalu, Facebooku i veb stranici.

Sadriu je pozvao vjernike da se pridržavaju antikovid mjera na snazi za suzbijanje pandemije, koje između ostalog ograničavaju kretanje između 22 časova uveče i 5 časova ujutru i zabranu okupljanja.

Sekretar Islamske zajednice naglasio je da zaraženi koronavirusom ne treba da odlaze u džamije, a vjernicima starije dobi poručio da molitvu obavljaju u svojim domovima.

„Eliminisali smo iftare i druge događaje koje smo održavali proteklih godina. Imali smo i predavanja i forume koje smo organizovali. Ne zaboravimo da su džamije otvorene tokom mjeseca Ramazana. Podneli smo zahtjeve i prosljedili ih svim našim zaposlenima, oni su strogi i mjere se moraju poštovati. Moraju se dezinfikovati, vjernici moraju nositi maske i mora se poštovati distanca“, rekao je Sadriu.

Dodao je da je Islamska zajednica uputila obavještenje svim gradovima, u kome se zahtjeva da se petkom molitva održava više puta kako bi se izbjegli kontakti.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri