Predsjednik Islamske zajednice Kosova

Predsjednik Islamske zajednice Kosova (IZK) Naim Tërnava izjavio je da je smanjenje broja zaraženih posljednjih dana dobra prilika za otvaranje džamija ovih dana.

"Kažem, da dok ovih dana imamo dobre vijesti, onda su to dobri znakovi. U ime Boga, sutra ću se sastati s našim vlastima, i sa Institutom, i sa Ministarstvom zdravlja, ako se to nastavi u roku od dva ili tri dana, moguće je da ćemo u džamijama moći obavljati molitvu", rekao je Tërnava.

Prvi čovjek Islamske zajednice Kosova rekao je da je potrebno poštovati preporuke Nacionalnog instituta za javno zdravstvo i da se klanjanje Ramazanskog bajrama izvodilo u drugačijim uvjetima.

"Građani su nas dobro razumjeli. Ako pred sobom stavimo nešto svetije od dobrobiti ljudi, onda mi nismo ni imami, ni političari, jednom riječju, nismo niko“, rekao je za Tërnava za RTV Dukagjini.

Ove godine, klanjanje Ramazanskog bajrama obavljeno je kod kuće, jer okupljanje vjernika u džamijama nisu dozvolili Ministarstvo zdravlja i Nacionalni institut za javno zdravstvo, zbog pandemije COVID-19.