Mr. Azmir ef. Jusufi

Ramazan je svojevrsna škola koja uči čovjeka boljem životu na ovom svijetu. To je škola koja uči čovjeka kako napuniti baterije – srce imanskom energijom koje će zračiti i trajati ostalih jedanaest mjeseci u godini.

Draga braćo i cijenjene sestre, dan za danom prođe i ovaj blagoslovljeni mjesec Ramazan, najodabraniji mjesec u godini, mjesec objave Kur'ana, učenja i podučavanja Kur'anom, mjesec posta, solidarnost i blagostanja, zikra, sadake, sadekatu-l-fitra, zekata, itikafa i drugih ibadeta. Blago onom koji je iskoristio ovaj mjesec u pokornosti-ibadet Allahu Uzvišenom kroz bilokakav vid približavanja i obožavanja Allahu Dragom, prije svega kroz post, za kojeg će sam Ramazan biti svjedok – zagovornik na Sudnjem danu.

Dobro znajmo da je sve na ovome svijetu prolazno i da se neke stvari ne mogu nadoknaditi, među njima i propušteni ibadet u Ramazanu.  Musliman mora razumjeti cilj života, povećati svoje ibadete prema Allahu, dž.š.,i nastaviti raditi dobra djela sve do svoje smrti. Allah, dž.š., kaže: "i sve dok si živ, Gospodaru svome se klanjaj!" (Hidžr, 99)

Islam ne želi od čovjeka da bude samo sezonac, ili da bude poslušan Allahu samo u određenim mjesecu, a da zatim to potpuno prekine. Dobri prethodnici bi govorili: “Ružan li je onaj narod koji ne zna za Allaha, osim u vrijeme Ramazana. Budi pravi pobožni čovjek, a nemoj biti samo ramazandžija.” To znači da ne trebaš biti pobožan samo u Ramazanu, već moraš biti pobožan u svakom mjesecu. Povećaj pokornost i aktivnost u Ramazanu, ali nastavi sa pokornošću Allahu, dž.š., i nakon mjeseca Ramazana. To će biti indikacija da ti je Allah prihvatio post i namaz. Dakle, signal prihvaćanja dobročinstva, jeste spremnost činjenja i dobročinstva nakon ramazana. 

Ramazan je svojevrsna škola koja uči čovjeka boljem životu na ovom svijetu. To je škola koja uči čovjeka kako napuniti baterije – srce imanskom energijom koje će zračiti i trajati ostalih jedanaest mjeseci u godini.

Rekao je Uzvišeni Allah dž.š. u 30. ajetu sure Fussilet: Onima koji govore: „Gospodar naš je Allah“, pa ustraju – dolaze meleki: „Ne bojte se i ne žalostite se i radujte se Džennetu koji vam je obećan!“ To jest, oni koji budu iskreni u svom vjerovanju i budu radili radi Allaha ono što im je propisao i na tome ostanu i ustraju sve do svoje smrti, Allah će ih u Džennet uvesti.

Prenosi Ibn Abbas, r.a., da je povod objave citiranog ajeta direktno vezan za Ebu Bekra Es-Siddika r.a. kojem su mušrici govorili: „Naš Gospodar je Allah, a meleki Njegove kćeri i naši zagovornici kod Njega!“ Na to je Ebu Bekr Es-Siddik, r.a., kazao:  „Naš Gospodar je Allah, koji nema druga i Muhammed a.s. je Njegov rob i Poslanik, pa u tome ustrajte!“ 

Prenosi se od Sufjana Ibn Abdullaha Es-Sekafija da je rekao: „Allahov Poslaniče, reci mi nešto o islamu da nakon toga ne moram više nikoga pitati!“ Reče: „Reci, vjerujem u Allaha i potom ustraj u tome!“ (Muslim)

Ustrajnost na Pravom putu ogleda se u tome da i nakon Ramazana nastavimo čuvati svoj jezik od ružnih riječi, svoje oči od ružna pogleda, svoje uši od ružna slušanja i tako cijelim svojim bićem ustrajati u pokornosti Uzvišenom Gospodaru.

Dragi brate i sestro, Allahov poslanik Muhammed, s.a.v.s., nam preporučuje da budemo što više u ibadetu, te da u onome što budemo činili, makar to bilo neznatno, budemo ustrajni, kao što stoji u sljedećoj vjerodostojnoj predaji.

Prenosi Aiša, r.a. ,da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: „Činite onoliko koliko možete, jer Allahu neće dosaditi (da vas nagrađuje) sve dok vama ne dosadi (da činite dobro)! Najdraža djela (dobra) Allahu su ona koja se stalno čine, makar bila mala.“ (Buhari)

Stoga, budimo od onih koji su ustrajni u ibadetima na Allahovom putu i nakon mubarek Ramazana, od onih koji se nadaju Njegovoj milosti, jer Njegova milost nadmašuje Njegovu srdžbu. Nemojmo se kolebati, niti posustati nakon mubarek Ramazana.

O muslimani, Vi koji svoje noći provodili u klanjaju, ako je mjesec Ramazan bio sezona ibadeta tako je i cijela godina vrijeme u kome se stiče i radi za vječnu kuću, ustraj i nakon mjeseca Ramazana da budeš od onih koji će činiti dobra dijela od kojih su:

  1. Klanjanje pet dnevnih namaza:

Allah, dž.š., kaže: "i sve dok si živ, Gospodaru svome se klanjaj!" (Hidžr, 99)

  1. Učenje Kur'ana i podučavanje Kur'anom:

Kur'an je dat da bi se iščitavao i u Ramazanu i van Ramazana, i sam si svjedok tome da se Kur'an može za mjesec dana pročitati ili čak i brže, pa stoga nastavi praksu druženja sa Kur'anom i nakon mjeseca Ramazana, makar to bila i jedna stranica dnevno. Pokaži šejtanu da si se ti zaista promijenio ovog mjeseca Ramazana!

  1. Post  šest dana mjeseca Ševala:

U vjerodostojnoj zbirci hadisa od imama Muslima bilježi se hadis: „Ko bude postio mjesec Ramazan a potom to poprati postom šest dana mjeseca Ševala ima nagradu kao da je postio godinu čitavu.“ (Muslim)

  1.  Post tri dana od svakoga mjeseca:

Rekao je Allahov Poslanik, s.a.v.s.:  „Tri dana od svakoga mjeseca, Ramazan do Ramazana – ovo je post čitave godine...“ (Muslim)

Najbolje je da ta tri dana budu trinaesti, četrnaesti i petnaesti dan u mjesecu na osnovu hadisa Ebu Zerra, r.a.: „O Ebu Zerr, ukoliko postiš od mjeseca tri dana onda posti trinaesti, četrnaesti i petnaesti dan.“ (Tirmizi)

  1. Post ponedjeljkom i četvrtkom:

Od Aiše, r.a., se prenosi da je rekla: „Allahov Poslanik, s.a.v.s., je gledao da posti u ponedjeljak i četvrtak.“ (Tirimizi)

Bilježi se hadis također od Ebu Hurejre, r.a., da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: „Allahu se predočuju djela ponedjeljkom i petkom pa ja želim (volim) da se moja djela Allahu predoče dok ja postim.“ (Tirmizi)

  1. Post dana Arefata i dana Ašure:

Prenosi se hadis koji bilježi imam Muslim, r.a., da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., bio upitan o postu dana Arefata pa je rekao: „On je kefaret (otkup) za prošlu godinu i ono što preostaje (tu godinu).“ A također je upitan o postu na dan Ašure pa je kazao: „On je kefaret (otkup) za prošlu godinu.“ (Muslim)

  1. Post mjeseca Muharema:

U vjerodostojnoj zbirci hadisa od imama Muslima bilježi se hadis da je rekao Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: „Najbolji post nakon mjeseca Ramazana je post Allahova mjeseca Muharema, a najbolji namaz nakon obaveznog (farza) je noćni namaz.“ (Muslim)

  1. Post mjeseca Ša'bana:

U vjerodostojnim zbirkama hadisa od Aiše, r.a., se prenosi da je kazala: „Nisam vidjela Allahova Poslanika, s.a.v.s., da je upotpunio postom neki mjesec osim Ramazana. I nisam ga vidjela da više posti osim u mjesecu Ša'banu.“ (Sunen Sugra 1/434)

  1. Davudov post:

Rekao je Allahov Poslanik, s.a.v.s,, Abdullah Ibn Amru, r.a.: „Posti najbolji post kod Allaha – Davudov post, on je postio jedan dan a drugi dan iftario.“ (Muslim)

  1. Noćni namaza u svakoj noći godine:

U vjerodostojnim zbirkama hadisa od imama Buharija i Muslima bilježi se hadis: „Naš Gospodar se spušta svake noći na dunjalučko Nebo u zadnjoj trećini noći te kaže: Ko će da me zamoli (pozove) pa da mu se odazovem, ko će da zatraži pa da mu dam, ko će da zatraži oprosta pa da mu oprostim.“ (Muttefekun alejhi)