NAJODABRANIJA

Allah, dž.š., u suri El-Kadr tu noć opisuje vrednijom od 1.000 mjeseci. Lejletu-l-kadr je noć sudbine, odluke i odredbe svake

Večeras sa akšamom nastupa 27. noć ramazana, koja je prema predajama noć vrednija od hiljadu mjeseci. Muslimani na Kosovu i širom svijeta ovu noć dočekuju sa posebnim raspoloženjem i provode je u ibadetu.

Lejletu-l-kadr je za muslimane najodabranija noć u godini. To je noć početka objave Kur'ana i noć koja u suštini nadmašuje granice i mogućnosti ljudske spoznaje.

Allah, dž.š., u suri El-Kadr tu noć opisuje vrednijom od 1.000 mjeseci. Lejletu-l-kadr je noć sudbine, odluke i odredbe svake. To je noć određenja i utvrđenja svega što se ima desiti u narednoj godini: rođenja i smrti, ženidbe i udaje, nafake i plodova, zdravlja i bolesti... Tu noć meleki dobijaju naredbu i zaduženja, od Allaha, dž. š., za realizaciju odredbi i sudbina za narednu godinu.

Kur’an noć Objave naziva “Lejletu-l-kadr”, što znači da je to noć časti, najveće vrijednosti i priznanja, a također je naziva i imenom “Lejletun-mubareke”, noć blagoslova, blagodati, najvećih darova i poklona.

S obzirom na to da se ne precizira kada je tačno noć Kadra u ramazanu, izazov za vjernike je da za njom tragaju, jer je Muhammed a.s. rekao svojim prijateljima: “Tragajte za Lejletu-l-kadrom u neparnim noćima posljednje desetine ramazana“.

Lejletu-l-kadr je vrhunac slavljenja Gospodara – Rabba, noć združene molitve: molitve svih meleka, ljudi i čitavog kosmosa. Te noći džamije, mesdžidi, tekije, haremi, mahale i kuće širom zemlje dišu molitvom koja izvire iz srca.