Mr. Azmir ef. Jusufi

"Zekat pripada samo siromasima i nevoljnicima, i onima koji ga skupljaju, i onima čija srca treba pridobiti, i za otkup iz ropstva, i prezaduženima, i u svrhe na Allahovom putu, i putniku-namjerniku. Allah je odredio tako! Allah sve zna i mudar je." (Et-Tevba, 60.)

Zekat i sadekatul-fitr su jedni od institucionalnih ibadeta koji se moraju regulisati kako na nivou džemata tako i na nivou cijele islamske zajednice za šta nalazimo potporu u sunnetu Allahovog Poslanika, s.a.v.s., koji je skupljao sredstva od zekata i sadekatul-fitra u zajedničku kasu muslimana poznatiju pod imenom "Bejtul-mal", koja je kod nas oličena u Islamskoj zajednici.
Na osnovnu gore spomenutog ajeta, zekat pripada: 
- siromasima/fukarama: koje je Allah dž.š., stavio na prvo mjesto kao ciljanu grupaciju koji se moraju pomagati od sredstava zekata i sadekatul-fitra. U osnovi, siromah je onaj koji nema osnovne životne uvjete: hranu, odjeću i stan, a također i potrebe onih koje izdržava.  
- i nevoljnicima: to su ljudi koje je snašla neka nevolja poput ratova, zemljotresa, suša, požara, poplava, bolesti... 
- i onima koji ga sakupljaju: a to je nadležna institucija muslimana koja je zadužena za skupljanje zekata i sadekatul-fitra, a to je u našem slučaju Islamska zajednica, koja mora sebe kao instituciju osposobiti pravno i administrativno da može svrsishodno raditi i djelovati na afirmisanju i skupljanju zekata i sadekatul-fitra. 
- i onima čija srca treba pridobiti: što se odnosi prvashodno na da'avetske svrhe čime je zadužena Islamska Zajednica na čemu bi trebalo da neprestano radi, kao i na to da se sredstvima zekata i sadekatul-fitra muslimani mogu čuvati eventualnog zla koji ih može snaći od nemuslimana ili da nastoje priskrbiti sebi neko dobro sa njihove strane. Na osnovu ove klauzule Islamska Zajednica može oformiti da'avetski fond iz kojeg bi finansirala sve da'avetsko-misionarske projekte: literatura, novine, poduka, seminari... 
- i za otkup iz ropstva: muslimana kao pojedinaca ali i muslimana kao zajednice. Islamska Zajednica može iskoristiti sredstva od zekata i sadekatul-fitra radi svog oslobađanja od ropstva negativnog djelovanja pojedinaca ili grupacija.
- i prezaduženima: ne bitno jesu li muslimani kao pojedinci ili kao zajednica u pitanju. Islamska Zajednica ima pravo na osnovu ove klauzule iskoristiti sredstva od zekata i sadekatul-fitra za vraćanje svojih - opravdanih – dugova. Pod prezaduženima se misli na onu grupu muslimana koji su sticajem okolnosti bili primorani da se zaduže toliko da nisu u stanju da to od svoje zarade otplate, a ne na one koji se zadužuju bespotrebno u kupovini nepotrebnih stvari.
- i u svrhe na Allahovom putu: što se prvashodno odnosi na vojne svrhe i potrebe muslimana, ali pošto su vojne svrhe u uskoj sprezi sa obrazovanjem i zdravstvom i ekonomijom – Islamska Zajednica ima pravo, na osnovu ove klauzule, ulagati sredstva od zekata i sadekatul-fitra kako u vojsku tako i u obrazovanje, zdravstvo, ekonomiju. Pored toga, jedan dio islamskih učenjaka dozvoljava da se i zekat izdvaja za misionarske aktivnosti (medrese, islamski fakulteti), održavanje džamija, bolnica, škola, sirotišta i sl.
- i putniku-namjerniku: u šta spadaju kako pojedinci tako i grupacije (studenti, bolesni, daije) koji trebaju negdje ići ili se sa puta ka kući vratiti. Islamska Zajednica ima pravo na osnovu ove klauzule finansirati svoja službena putovanja ali i putovanja muslimana studenata koji studiraju prvashodno islamske nauke a zatim i svim ostalim musafirima koji na put idu iz neke prijeke potrebe.

Kobnost ne davanja zekata

Allah dž.š., kaže: "Teško mušricima - onima koji druge mimo Njega obožavaju, koji zekat ne daju, i koji u onaj svijet ne vjeruju!“ (Fussilet, 6-7.)
Allah dž.š., kaže: "Oni koji zlato i srebro gomilaju, i ne troše ga na Allahovom putu – navijesti im bolnu patnju. Na Dan kada se ono u vatri džehennemskoj bude usijalo, pa se njime čela njihova, i slabine njihove, i leđa njihova - budu žigosala. "Ovo je ono što ste za sebe zgrtali; iskusite zato kaznu za ono što ste gomilali!" (Et-Tevba, 34-35.)
Allah dž.š., kaže: "Neka oni koji škrtare u onom što im Allah iz obilja Svoga daje nikako ne misle da je to dobro za njih; ne, to je zlo po njih. Na Sudnjemu danu biće im o vratu obješeno ono čime su škrtarili, a Allah će nebesa i Zemlju naslijediti; Allah dobro zna ono što radite.“ (Ali-'Imran, 180.)
Poslanik, s.a.v.s., kaže: "Neće imati tog gazde koji je držao kamile, ili goveda, ili brave – a ne bude davao zekat na njih – a da ga na Sudnjemu Danu neće probadati svojim rogovima, i da ga neće gaziti svojim kopitama i papcima; kada zadnje hajvanče završi sa probadanjem ili gaženjem opet će doći ono prvo, i sve tako dok se ne završi sa suđenjem ljudima, u danu koji 50.000. godina traje. Nema tog čovjeka koji bude imao zlata – a ne bude davao zekat na njega, a da mu se to zlato ne pretvori u jednog ogromnog ćelava čovjeka (koji će ga mučiti na Sudnjemu Danu!).“ (Muttefekun 'alejhi)
Poslanik, s.a.v.s., kaže: "Ko ne bude davao zekat – mi ćemo mu ga nasilno uzeti, i još jedan dio imetka kao kaznu; odluka je ovo i obaveza propisana od Allaha dž.š..“ (Nesa'i, Ebu Davud.)
Od Abdullaha b. Abbasa, r.a., se bilježi da je rekao: "Allah dž.š., vam je naredio da obavljate namaz, i da dajete zekat; onaj ko ne daje zekat nema namaza!“ (Ibnu Ebi Šejbe i Taberani.)

Zekat se ne daje samo na imetak već i na sve ostalo!

Imam Gazali, rhm., kaže: "Na svaki dio tvog tijela dužan si zekat dati: zekat srca je razmišljati o Allahu, Njegovoj moći, mudrosti, i veličini; zekat oka je vidjeti pouku i obarati svoj pogled od harama; zekat uha je slušati zvuke i glasove spasa od vatre; zekat jezika je govoriti samo ono što približava Allahu; zekat ruke je ustezanje od zla i prihvatanje dobra; zekat nogu je korak prema hrani srca i selametu dina.“

Obaveza i mudrost propisivanja sadakatul-fitra (vitre)

Sadekatul-fitr je obaveza svakog muslimana shodno hadisu koji se bilježi od Abdullaha b. Omera r.a., koji kaže: "Allahov Poslanik, s.a.v.s., je u obavezu stavio izdvajanje sadekatul-fitra: jedan sa' hurmi ili jedan sa' ječma, i to za svakog muslimana bio on slobodan ili rob, muško ili žensko!" (Buhari, Muslim, Ebu Davud, Tirmizi, Nesa'i, Ibnu Madždže)
Sadekatul-fitr je prvashodno propisan za izdvajanje kako bi ispunio eventualne pukotine i šupljine koje su se javile u ramazanskom postu isto kao što je propisano učiniti sehvi-sedždu radi određenih nepravilnosti prilikom obavljanja namaza! Abdullah b. Abbas, r.a., kaže: "Allahov Poslanik, s.a.v.s., je u obavezu stavio izdvajanje sadekatul-fitra, kako bi nam očistio post od ružnih riječi i postupaka, i kako bi se siromasi mogli nahraniti. Ko dadne sadekatul-fitr prije bajram namaza biće mu kabul, a ko tu sadaku udijeli nakon klanjanja bajram-namaza biće mu obična sadaka!" (Ebu Davud, Ibnu Madždže, Darekutni, Hakim)
Sadekatul-fitr je na drugom mjestu propisan i zbog potreba siromaha i sirotinje kako bi mogli makar bajramske dane dočekati u rahatluku i veselju. Abdullah ibn Omer, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., u obavezu stavio izdvajanje sadekatul-fitra, rekavši: "Opskrbite sirotinju u bajramskim danima kako ne bi morali bar tada prositi!" (Darekutni, 2/152., br.67.)