Azmir ef. Jusufi

Darivanjem se čovjek najuspješnije liječi od sebičnih strasti, i straha od bijede i siromaštva.

Nalazimo se u mjesecu ramazana, koji je poznat kao mjesec darežljivosti. Naravno, to ne znači da u drugim mjesecima nema darežljivosti, ali je ona u ramazanu, ipak, malo više izraženija. Zašto je darežljivost u ramazanu posebno izražena? Zato što su šejtani okovani, i zato što je čovjek privrženiji ibadetu Uzvišenom Allahu, dž.š. Uzvišeni Allah veli i Kur’anu: ''Šejtan vas plaši neimaštinom i navraća vas da budete škrti, a Allah vam obećava oprost i nagradu Svoju; Allah je neizmjerno dobar i sve zna!'' (El-Bekare, 268.)
Allah, dž.š., obećava mu’minima koji ulažu svoje imetke na Njegovu putu, lijep svršetak i nagradu: "Reci: “Gospodar moj daje obilnu opskrbu onome kome hoće od robova Svojih, a kome hoće uskraćuje; što god vi udijelite, On će to nadoknaditi i On najbolje opskrbljuje.“ (Es-Sebe’, 39).
Darežljivost je jedna od najljepših duhovnih osobina čovjeka. Mnogobrojni su oblici i načini međusobnog darivanja ljudi. Samo oni koji s radošću darivaju, osjećaju slast i ljepotu takvih plodova još na ovome svijetu. Oni koji tako čine, u srcima uzgajaju plemenito bilje koje će ih liječiti kad se tamni oblaci nadviju nad njihovim životima. A ako dođu teški dani, dobročinitelji će osjetiti kako ih sreća ispunjava, kako se na njihovu dušu spušta spokoj i olakšanje. 
Poslanik, s.a.v.s., je bio najljepši primjer darežljivosti, što potvrđuje slijedeća predaja:
Upitao je Poslanik, s.a.v.s., Aišu, r.a., šta je ostalo od ovce koju su zaklali, pa je ona odgovorila: "Nije ostalo ništa osim plećke!“ Poslanik, s.a.v.s., odgovori: "Ostalo je sve osim plećke!" (Muslim)
Prenosi Ebu Hurejre, r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Nema dana u kojem osvanu robovi, a da dva meleka ne siđu i jedan ne kaže: "Allahu, daj darežljivcu ostatak imetka!“ I drugi kaže: "Allahu, daj škrtici propast!" (Muttefekun alejhi)
Prenosi Ebu Hurejre, r.a.,: "Došao je čovjek kod Poslanika, s.a.v.s., i rekao: „Allahov Poslaniče, za koju sadaku je najveća nagrada?“ Reče: "Da daješ sadaku dok si zdrav i potreban, bojiš se siromaštva i nadaš bogatstvu. Ne odgađaj, pa kada dođe duša u grkljan, da kažeš: "Ovo je ovome, a ovo ovome!“ a sve svakako ostaje drugima.“ (Muslim)
Darivanjem se čovjek najuspješnije liječi od sebičnih strasti, i straha od bijede i siromaštva. Često je Resulullah govorio svojim ashabima da je "darežljiv čovjek draži Allahu od pobožnog“ (Tirmizi). Jedne prilike rekao je okupljenim ashabima: "Svaki musliman dužan je da udjeljuje“ - A ako nema, Allahov Poslaniče? – upitaše: „Pomoći će na bilo koji način onome kome je pomoć potrebna“, odgovorio je - A ako ni to ne može, Allahov Poslaniče? - upitaše ponovo ashabi. Odgovorio je: „Neka radi ono što je dobro i neka se suzdržava od zla, to je za njega sadaka“. (Buhari) 
Činjenje dobra je poput mirisa; koristi i onome ko ga nosi, onome ko ga prodaje i ko ga kupuje. Sve što ljudi čine, čine za sebe jer, svako dobročinstvo bit će mu višestruko uzvraćeno. Allahov Poslanik kaže: "Dobra djela čuvaju čovjeka od nesreće i zlih posljedica. Milostinja, koja se daje tajno, ublažava Allahovu srdžbu. Pažnja koja se iskazuje prema rodbini produljuje život. Svako dobro djelo smatra se sadakom." 
Dakle, Ramazan je prava prilika za darežljive, jer je to mjesec sveopćeg dobra. Allah ljude najviše dariva u ovom mubarek mjesecu. Milostivi Allah, učinio je ramazansko vrijeme izuzetnim i posebnim. To je vrijeme kada se ljudska srca oslobađaju škrtosti i postaju otvorena. Post suzbija želju za gomilanjem imetka, odnosno čini ljude velikodušnim i potiče ih na suosjećanje sa slabim i nemoćnim. Prema riječima Poslanika, s.a.v.s., „Darežljiv čovjek blizak je Allahu i ljudima; blizu je Dženneta, a daleko od vatre. Škrt čovjek je daleko od Allaha i daleko od Dženneta, a prikučen vatri džehennemskoj. Darežljiv i neznalica bliži je Allahu od pobožnog tvrdice.“
Dakle, naša hrabrost u ovom mjesecu je posebno izražena. Pa, čak, i oni što su manje hrabri, koji ova navedena davanja smatraju nametom, ipak drže svoju ruku otvorenom. Svi zajedno hrlimo ka ispunjenju Allahovog, dž.š., obećanja, koje glasi: ''Imetak koji udijelite drugima u vašu je korist. Ono što udijelite drugima neka bude samo Allahu za ljubav. A ono što od imetka udijelite drugima bit će vam u potpunosti nadoknađeno i neće vam nepravda biti učinjena.'' (El-Bekare, 272.)
Tim svojim postupcima u mjesecu ramazanu, mi se, ustvari, ugledamo na našeg Poslanika, s.a.v.s., koji je u ovom mjesecu, u kome se sadaka najbolje nagrađuje, bio najdarežljiviji. Naravno, on je bio darežljiv i u drugim mjesecima, što potvrđuje i predaja da Poslanik, a.s., nikada nikog nije odbio, ko mu je pomoć zatražio. Čak bi se u tu svrhu znao i zadužiti.
Poslanik, a.s., je bio nošen porukama, od kojih su satkani brojni njegovi hadisi. U jednom od tih hadisa on poručuje: ''Rekao je Uzvišeni Allah: 'Udijeli, čovječe, i Ja ću tebi udijeliti!''' (Muteffekun alejhi)
U drugom hadisu, Poslanik, a.s., veli: ''Nema dana u kojem osvanu robovi, a da dva meleka ne siđu, pa jedan kaže: 'Allahu, nadoknadi onome koji dijeli!' A drugi kaže: 'Allahu, uništi škrticu!''' (Muttefekun alejhi)
Siguran sam da se većina nas uvjerila u istinitost navedenih Poslanikovih, a.s., riječi, kao i prethodno navedenog Allahovog, dž.š., obećanja, odnosno, da nam se višestruko vraćalo ono što smo udijelili, a da nam je propadalo ono što nam je bilo žao da damo.
Takva je situacija i sa onim što je sada posebno aktuelno, a to je organizovanje zajedničkih iftara. S tim u vezi Poslanik, a.s., veli: ''Ramazan je mjesec potpomaganja i saosjećanja. Mjesec u kome se povećava nafaka vjerniku. Onaj ko nahrani postača, bit će mu oprošteni grijesi, bit će zaštićen od vatre, a imat će nagradu kao i onaj ko je postio a da se onome ništa ne umanji.'' Ashabi upitaše: ''A šta ako neko od nas nema čime nahraniti drugog?'' On odgovori: ''Ove iste sevape kod Allaha će imati onaj ko dadne postaču hurmu, gutljaj vode ili mlijeka, a ko zasiti postača, Allah će ga napojiti sa moga izvora, od kojeg neće ožednjeti sve do ulaska u Džennet.'' (Ibn En-Nedždžar)
Završit ćemo sa Allahovim, dž.š., riječima koje glase: ''Ko je taj koji će Allahu drage volje zajam dati, pa da mu ga On višestruko vrati? – A Allah uskraćuje i obilno daje, i Njemu ćete se vratiti.'' (El-Bekare, 245.)