Sture Bergwall povukao sva priznanja

Švedski tužioci odbacili su posljednju optužbu protiv Sturea Bergvala (Bergwall), muškarca koji je u toj državi smatran najgorim serijskim ubicom. Nakon odbacivanja optužbi za ubistva, slijedi procjena psihijatra kojom će se utvrditi može li 63-godišnji Bergval biti otpušten iz dobro čuvane ustanove za mentalno zdravlje u kojoj se nalazi od 1991. godine.

Bergval je priznao više od 30 ubistava tokom tri decenije i bio je osuđen za njih osam. Kasnije je rekao da je lagao istražiteljima jer je želio pažnju te je bio pod utjecajem lijekova. Kada je Bergval povukao priznanje, za svaki je slučaj naloženo ponovno suđenje. Međutim, tužioci su rekli da bez priznanja nemaju dovoljno dokaza da mu se sudi ponovo.
Sada je odbačen i posljednji slučaj koji je uključivao smrt 15-godišnjeg dječaka. On je, naime, nestao na sjeveru Švedske 1976. godine.
Bergval je osuđen 1994. godine zbog ubistva dječaka, iako nije bilo dokaza koji bi ga povezivali sa zločinom, a nije bio ustanovljen ni uzrok smrti.
"Veoma je dobar osjećaj to što je ovaj dugačak proces gotov. To je veliko zadovoljstvo i svojevrsna radost", rekao je Bergval za švedsku televiziju iz psihijatrijske bolnice u kojoj se nalazi.
Njegove priče o ubistvu, silovanju, čak i kanibalizmu, rezultirale su serijom osuđujućih presuda za ubistvo tokom devedesetih godina prošlog stoljeća. Nedostatak dokaza koji bi poduprli njegova priznanja doveli su do sumnje u krivicu, ali tokom revizije kazne iz 2006. nije pronađen propust u presudama.
Dvije godine kasnije Bergval je u dokumentarcu koji je o njemu snimila švedska televizija rekao da je izmislio priču o serijskom ubici Tomasu Kviku (Thomas Quick), kako je sam sebe nazvao. On sada tvrdi da je na taj način dobivao željenu pažnju.
S povlačenjem priznanja koje je dao Bergval nema jakih poveznica s ubistvima za koje je osuđen, a čak nije ni jasno je li se radilo o ubistvima ili su osobe umrle. U dva slučajeva za koje je osuđen za ubistvo nisu pronađena ni tijela.