Dramatično

State department upozorava svoje građane da bi Al Kaida mogla da izvede napade. Upozorenje je stiglo samo dan nakon što je najavljeno zatvaranje 21 ambasade i konzulata...

Američki predsjednik Barack Obama naredio je preduzimanje “svih neophodnih koraka” radi zaštite sunarodnika od mogućeg napada Al Kaide, rekao je za agenciju AFP neimenovani zvaničnik Bijele kuće.

“Predsjednik se obavještava o svim novim informacijama koje dolaze u vezi sa potencijalnom prijetnjom na Arabijskom poluostrvu”, rekao je ovaj američki funkcioner.

Sjedinjene Američke Države su juče izdale upozorenje da Al Kaida planira da u narednim danima izvede teroristički napad na Bliskom istoku ili na sjeveru Afrike.

Kako prenose agencije, State department je saopštio da upozorava građane SAD na opasnost od napada “posebno na Bliskom istoku, sjeveru Afrike i na Arabijskom poluostrvu”.



Novo upozorenje je stiglo samo dan nakon što je najavljeno da će u nedjelju, 4. avgusta, biti zatvorena 21 ambasada i konzulat SAD u tom regionu, zbog informacija da bi mogli da uslijede napadi.

Biće zatvorene ambasade u Avganistanu, Alžiru, Bahreinu, Bangladešu, Džibutiju, Egiptu, Iraku, Jordanu, Kuvajtu, Libiji, Mauritaniji, Omanu, Kataru, Saudijskoj Arabiji, Sudanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Jemenu.

Takođe, biće zatvoreno i nekoliko konzulata u Iraku, Saudijskoj Arabiji i UAE.

“Prijetnja u dugom vremenskom periodu nije bila ovako ozbiljna”, rekao je jedan obavještajni oficir iz Jemena, gdje je vlada u povišenom stepenu pripravnosti zbog napada koji bi mogli da uslijede narednih dana.



“Informacije govore da Al Kaida i njoj bliske organizacije nastavljaju da planiraju terorističke akcije u regionu i šire, i da će pokušati da ih izvedu od sada pa do kraja avgusta”, navodi se u saopštenju State departmenta i dodaje da bi meta mogli da budu sistem javnog prevoza i turistička infrastruktura.

Da postoji opasnost od napada potvrdio je i načelnik Generalštaba američke vojske general Martin Dempsey, dodavši da postoji namjera da se izvrše udari na “zapadne, a ne samo američke interese”.

Najava zatvaranja ambasada u nedjelju, mogla bi da bude produžena, rekla je portparolka State departmenta Marie Harf.

Ambasadu u Jemenu zatvoriće i Velika Britanija, prenose mediji.