Papa Franjo

Papa Franjo pozvao je u petak na uzajamno poštovanje između kršćanstva i islama i u privatnoj poruci kojom je čestitao nadolazeći Bajram muslimanima.

"Mi smo pozvani da poštujemo vjeru drugih, njihova učenja, simbole, vrijednosti", rekao je papa, a prenijela vatikanska služba za odnose sa javnošću.
"Odlučio sam potpisati ovu tradicionalnu poruku i poslati vam je, dragi prijatelji, kao izraz poštovanja i prijateljstva za sve muslimane, a posebno one koji su vjerske vođe. Svi znamo da je uzajamno poštovanje temelj ljudskih odnosa u svakom društvu, posebno među ljudima koji ispovijedaju vjerska uvjerenja", rekao je on.
Izjava je upućena muslimanima širom svijeta, a iz Vatikana pojašnjavaju da je ova poruka tradicija koja datira još od 1967. godine, ali i da je samo papa Ivan Pavao II prethodno poslao sličnu privatnu poruku.
Papa Franjo je pozvao na jače veze sa islamom, a svetac koga je odabrao za svoj papski naslov, Sveti Franjo Asiški, je široko poštovan u muslimanskom svijetu, prenosi AFP.
Izvor: Klix.ba