Luda planeta!!!

Dva poslanika su se potukla na podu, dok su drugi pokušavali da ih razdvoje. U sali je bilo i više od desetak aktivista u žutim majicama, koji su s balkona prskali vodom poslanike.

Nemogućnost da usaglase stavove o pitanju nastavka izgradnje nove nuklearne elektrane uzrokovala je tuču među poslanicima u Parlamentu Tajvana.

Izražavanje suprotstavljenih stavova u Parlamentu je preraslo u svađu između pripadnika vladajuće Nacionalističke partije predsjednika Ma Jing-gjeou, koji su za referendum, i glavne opozicione Demokratske progresivne partije, koja je protiv nuklearke.

Članovi opozicije su u četvrtak uveče zauzeli salu Parlamenta i najavili da neće dozvoliti glasanje o referendumu. Na početku jutrošnje sjednice je došlo do fizičkog sukoba poslanika, koji su se međusobno gurali i udarali. Dva poslanika su se potukla na podu, dok su drugi pokušavali da ih razdvoje. U sali je bilo i više od desetak aktivista u žutim majicama, koji su s balkona prskali vodom poslanike.

Poslanici bi trebalo da glasaju o raspisivanju referenduma o tome da li treba obustaviti izgradnju četvrte nuklearke na Tajvanu. Nuklearna energija je već dugo sporno pitanje na Tajvanu, posebno poslije katastrofe u japanskoj centrali Fukushima Daichi 2011. godine.

Mnogi smatraju da su nuklearne centrale, zbog čestih zemljotresa u toj zemlji, neprihvatljiv bezbjednosni rizik, dok ekonomske analize ukazuju da su bez četvrte nuklearke neizbežne restrikcije struje.



Izgradnja četvrte nuklearne elektrane počela je 1997, ali je prekinuta dok je Demokratska progresivna partija bila na vlasti od 2000. do 2008. godine. Pošto nacionalisti imaju veliku većinu u Parlamentu, očekuje se da će zakon o referendumu biti bez problema usvojen.

Ukoliko građani na referendumu budu glasali za nastavak izgradnje, nuklearka bi mogla da počne da radi do 2016.