The Guardian

Tajni sistem za nadzor XKeyscore omogućava američkoj Nacionalnoj sigurnosnoj službi (NSA) da prati skoro sve aktivnosti jednog tipičnog korisnika na internetu, piše The Guardian.

Pozivajući se na povjerljiva dokumenta koja mu je dostavio odbjegli američki obavještajac Edward Snowden, britanski dnevnik ističe da ovaj program predstavlja najrasprostranjeniji sistem za prikupljanje podataka. 
List ističe i da analitičarima NSA-e nije potrebna prethodna dozvola za pretragu elektronske pošte, aktivnosti na društvenim mrežama i historije pretraživanja na internetu. 
Infrastruktura ovog sistema sastoji se od 500 servera, a karta svijeta koju je britanski list objavio u srijedu uz poduži članak pokazuje da su serveri raspoređeni na svakom kontinentu, kako na teritoriji američkih saveznika, tako i na teritoriji američkih rivala, poput Rusije, Kine i Venecuele. 
Ovaj program razlikuje se od drugih do sada objelodanjenih programa koje SAD koriste za nadzor na internetu jer omogućava pretragu praktično svake online aktivnosti. 
Guardian je objavio 32 slajda koji predstavljaju, kako se stiče utisak, brifing za obuku u okviru NSA-e o tome kako ovaj program za nadzor funkcioniše i koje su njegove karakteristike, a sadržaj četiri slajda je prekriven jer, kako se navodi, otkriva detalje pojedinačnih operacija NSA-e. 
Slajdovi su obilježeni kao "strogo povjerljivi", uz naznaku da su namijenjeni samo osoblju iz SAD-a, Britanije, Kanade, Australije i Novog Zelanda. Napravljeni su 2007. godine, a oznaka povjerljivosti će s njih biti uklonjena tek 2032. godine. 
U objavljenim dokumentima se ističe i da je ovaj program omogućio američkim agentima da uhvate "više od 300 terorista". Guardian je Snowdena intervjuisao u junu, kada je bivši obavještajac bio u Hong Kongu, nakon što je pobjegao iz NSA-e noseći povjerljiva dokumenta.