U borbi protiv globalnog zagrijavanja
Stanovnici Maršalovih otoka upozoreni su da će, ukoliko se ne pokrenu ključne akcije u borbi protiv globalnog zagrijavanja, klimatska katastrofa učiniti da ovo područje u Pacifičkom okeanu nestane s lica zemlje, a narednih 12 mjeseci su kritični.
Tamošnji ministar Tony de Brum apeluje da forumu o pacifičkim otocima, zakazanom za septembar ove godine, mora prisustvovati i američki državni sekretar John Kerry.
De Brum se nada da će takozvana Majuro deklaracija pomoći u obnovi globalnih nastojanja da se smanji emisija štetnih gasova. Samo tako će se spriječiti podizanje nivoa mora i porast broja takozvanih "klimatskih izbjeglica" u pacifičkoj regiji, piše AFP.
Ministar kaže da se ovaj forum održava u geopolitički najvažnijem periodu od Drugog svjetskog rata i dodaje da je sljedećih 12 mjeseci ključno u rješavanju problema klimatskih promjena.
"Nastavimo li kao dosad doći ćemo do katastrofe, jer nam vrijeme ističe. Ako John Kerry ne bude prisustvovao ovom forumu to će nam biti šamar SAD-a", objasnio je.
Maršalovi otoci, grupa pacifičkih koralnih otoka sa blizu 55.000 stanovnika, nalaze se na prosječnoj nadmorskoj visini od dva metra iznad nivoa mora i već osjećaju snažne posljedice klimatskih promjena. Na sjevernom dijelu atola suša je trajala čak sedam mjeseci, a početkom ove godine bili su svjedoci razorne plime.
"U toku svog života vidio sam kako otok u laguni Majuro, centru Maršalovih otoka, nestaje s lica Zemlje", kazao je De Brum. "Mi nemamo naučna mjerenja ovih stvari, mi smo globalnu promjenu klime iskusili na vlastitoj koži".
Vlada je u periodu suše morala prevoziti hranu i vodu na 13 vanjskih otoka, a ugrožen je i izvoz kopre, osušenog kokosovog oraha iz kojeg se dobija kokosovo ulje, na kojem počiva tamošnja ekonomija.
Sa susjednih Kiribata i Tuvalua odlazi sve više ljudi, što se, prema riječima ministra De Bruma, u narednim godinama može očekivati i u slučaju Maršalovih otoka.
Svjetska banka predviđa da će se nivo mora podići još dva metra do kraja stoljeća.
"To bi u osnovi promijenilo našu planetu i označilo kraj moje zemlje, kraj Kiribata, kraj Tuvalua i mnogih drugih sličnih zemalja", upozorio je.