Agenti ga zaboravili u ćeliji

Student kalifornijskog univerziteta, koji je u federalnom pritvoru vezanih ruku proveo gotovo pet dana bez hrane i vode, nagodio se s Američkom agencijom za suzbijanje narkotika (DEA).

Daniel Chong, koji je priveden zajedno s osam drugih osoba 21. apprila 2012. u raciji na području San Diega, rekao je da je bio prisiljen piti svoj urin te da je skoro umro nakon što je smješten u ćeliju i 'očigledno zaboravljen'.
Nakon toga 24-godišnji student proveo je pet dana u bolnici u San Diegu, od čega tri na intenzivnoj njezi. Prošle godine DEA-u je tužio potražujući 20 milijuna dolara. Njegovi advokati Eugene Iredale i Julia Yoo u utorak su potvrdili da su postigli nagodbu s DEA-om za 4,1 miliona dolara.
Advokati su dodali da je vlada, osim naknade, priznala odgovornost za propust, ispričala se žrtvi i pristala promijeniti način provjere sigurnosti zatvorenika u DEA-inim objektima za privremeno zadržavanje. 'Ono što se dogodilo Danielu Chongu ne bi se smjelo dogoditi ni jednom ljudskom biću na planeti', kazali su advokati.
Glasnogovornica DEA-e je kazala da agencija istražuje incident, ali je za dodatna objašnjena uputila na Ministarstvo pravosuđa. Reuters je objavio da glasnogovornik ministarstva nije bio dostupan za komentar. DEA je ranije priznala da je Chong slučajno ostavljen u ćeliji, a šef ureda u San Diegu priopćio je da je 'duboko uznemiren' zbog incidenta. (Hina)