Da ti se srce slomi...

Video koji je osvanuo na društvenim mrežama izazvao je bijes Meksikanaca jer prikazuje gradskog inspektora u gradu Villahermosi kako ponižava siromašnog dječaka, uličnog prodavača slatkiša i cigareta.

Snimka prikazuje siromašnog desetogodišnjeg dječaka, pripadnika meksičkih Indijanaca plemena Tzotzil, kako neutješno plače dok mu inspektor iz pletene košare vadi cigarete i njega tjera da iz košare izbaci slatkiše na ulicu. Šteta od cigareta koje mu je oduzeo inspektor vjerovatno je veća od dječakove sedmične zarade, piše The Huffington Post.
Nakon što je inspektor otišao, dječaku je prišao jedan muškarac i pokupio slatkiše natrag u košaru, a dječak je čučnuo, rukama pokrio glavu i neutješno jecao.
Nakon objave videa, javnost je oštro osudila postupanje gradskog inspektora. Iako je u Meksiku zabranjeno da maloljetnici prodaju ili kupuju cigarete, svi se slažu da je inspektor prešao mjeru.
Uključile su se i gradske vlasti i Nacionalna komisija za ljudska prava najavila je da će istražiti slučaj. Grad je objavio da je otpustio inspektora, a guverner države Tabasco je priopćio da će njegov ured dječaku dati stipendiju. Naime, dječak inače živi na selu s bakom i djedom, a htio je doći u grad kako bi zaradio za školski pribor i uniformu. Zato je došao s tetom u Villahermosu, ali nakon incidenta se vratio djedu i baki.