Haker pronađen mrtav

Elitni haker Barnaby Jack pronađen je mrtav u svom domu u San Franciscu. On je preminuo samo nekoliko dana prije nego što je svijetu trebao pokazati kako je moguće ubiti čovjeka preko pacemakera.

Svjetski poznati haker preminuo je u četvrtak, međutim detalji o njegovoj smrti nisu poznati. Kako izvještavaju strani mediji, Jack je trebao da učestvuje na Black Hat konferenciji u Las Vegasu sljedeće sedmice, gdje je trebao prezentirati da je moguće ubiti čovjeka pomoću pacemakera sa udaljenosti od devet metara.
"Izgubili smo, ali nikada nećemo zaboraviti našeg voljenog pirata Barnaby Jacka", saopštila je kompanija IOActive za koju je haker radio.
Podsjetimo, 35-godišnji Jack proslavio se kao haker 2010. godine nakon što je demonstrirao hakovanje bankomata, a ta njegova tehnika nazvana je Jackpotting.
U posljednje vrijeme Jack se bavio propustima u medicinskim napravama. Podsjetimo, prošle godine je otkrio nedostatke inzulinskih pumpica, odnosno demonstrirao kako se mogu hakirati i na taj način u pacijente ubrizgati smrtonosne doze.
Svojim demonstracijama nedostataka medicinskih naprava želio je skrenuti pažnju javnosti i upozoriti na mogućnosti zloupotreba, a samim tim sigurnosnim kompanijama nametnuti da isprave propuste..