Na moskovskom aerodromu Šeremetjevo

Odbjegli bivši saradnik američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Edward Snowden koji se u petak sastao sa predstavnicima organizacija za zaštitu ljudskih prava na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, izjavio je kako je prije mjesec dana imao moć pratiti svačiju komunikaciju, u svako doba dana i noći i da je to moć koja mijenja ljudske sudbine.

"To je također i ozbiljno kršenje zakona: 4. i 5. amandman Ustava moje države, 12. član Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i brojni statuti i ugovori zabranjuju takve sisteme masovnog nadgledanja“, rekao je u saopćenju koje je dostavio aktivistima, a koje je u cjelini prenio WikiLeaks.
"Dok su američkim Ustavom ovakvi programi označeni kao ilegalni, moja Vlada smatra da tajne sudske presude, koje nisu dostupne široj javnosti, na neki način legitimiziraju nezakonite poslove“, kazao je Snowden u izjavi koju je predao aktivistima za ljudska prava s kojima je razgovarao 45 minuta.

Princip iz Nirnberga

On je naveo kako vjeruje u princip deklariran u Nirnbergu 1945. godine, a to je da „pojedinci imaju internacionalne dužnosti koje prekoračuju nacionalne obaveze poslušnosti. Prema tome, pojedinci imaju obavezu da krše i domaće zakone, da bi spriječili pojavu zločina protiv mira i čovječnosti“.
"Shodno tome uradio sam ono što sam mislio da je ispravno i započeo kampanju da ispravim ono što je pogrešno. Nije mi cilj bio da se obogatim, kao što nisam tražio da prodam američke tajne. Nisam 'šurovao' ni sa jednom stranom Vladom da bih zaštitio sebe. Umjesto toga sam iznio javnosti šta sam znao, da bi svi mogli javno raspravljati o onome što utiče na sve nas i tražio sam svjetsku pravdu“.
Prema njegovim riječima, ta moralna odluka da se izađe u javnost sa podacima o masovnoj špijunaži je svakako koštala, ali „je bila ispravna i ne žalim ni za čim".
Od tada su, kaže Snowden u poruci, Vlada i obavještajne službe SAD pokušale od njega napraviti primjer kojim će upozoriti sve ostale koji bi mogli progovoriti.
"Ja sam zbog toga ostao bez državljanstva i progonjen sam zbog čina političkog izražavanja. Američka Vlada me je stavila na listu zabrane letenja. To je podrazumijevalo da me Hong Kong stavi van okvira svog zakona, što je direktno kršenje međunarodnog zakona o azilantima“, rekao je on.
"Zemlje koji bi stale iza mene i iza prava azilanata koje garantiraju Ujedinjeni narodi, suočile bi se sa sankcijama. Vlada je čak preduzela i korak bez presedana i prizemljila avion predsjednika države Latinske Amerike u potrazi za političkim azilantom. Ove opasne eskalacije, osim što predstavljaju prijetnju dostojanstvu Latinske Amerike, ugrožavaju i osnovna prava svakog čovjeka, pa i nacije, da živi slobodno, bez progona, i da traži i da dobije azil.“

Prijetnja za sve

Ipak, države širom svijeta ponudile su mi podršku i azil, dodao je Snowden, navodeći da su to učinile Rusija, Venecuela, Bolivija, Nikaragva i Ekvador, kojima, kako je dodao, izražava zahvalnost i poštovanje.
"Dobijanjem azila od venecuelanskog predsjednika Nicolasa Madura, moj status azilanta je sada formalan i nijedna država nema osnova ograničiti ili ometati moje pravo da taj azil koristim, ali neke vlade u Zapadnoj Evropi i Sjevernoj Americi su demonstrirale spremnost da budu iznad zakona i da mi to onemoguće“, navodi se dalje u njegovom saopćenju.
"Ova spremnost moćnih država da igraju iznad zakona predstavlja prijetnju za sve nas i ne smije im se dozvoliti da u tome uspiju“, kazao je Amerikanac i zamolio za pomoć pri „upućivanju zahtjeva za garancije za sigurnim prolaskom kroz odgovarajuće države“, napominjući da se ujedno nada i pozitivnom ishodu zahtjeva za azil koji će uputiti Rusiji.
Izvor: Al Jazeera