John Kerry uz narod BiH

Američki državni sekretar John Kerry izdao je saopštenje u kojem navodi da je danas, 11. jula, uz narod BiH i žrtve genocida u Srebrenici.

"U ime predsjednika Obame i američkog naroda, pridružujem se građanima BiH u odavanju počasti i sjećanju na izgubljene u užasavajućem činu genocida u Srebrenici jula 1995. godine, kada je ubijeno više od 8.000 nedužnih ljudi", napisao je Kerry na početku saopštenja.
On je dodao da su istina i pomirenje neophodni za kretanje ka boljem sutra.
"Pozdravljamo one koji kontinuirano tragaju za pravdom za žrtve i rade na povratku svih građana u njihove prijeratne domove. Odbijamo napore u smjeru prepravljanja historije i manipuliranja njom, negiranje genocida i multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine", dodao je američki državni sekretar.
Kerry je napisao i to da se moramo boriti protiv laži istinom, mudrosti i suosjećanjem.
"I dok tražimo pravdu za one koji su izgubljeni, moramo odati počast sjećajući ih se i promovirajući toleranciju i međusobno razumijevanje za generacije koje tek dolaze. Pozivamo građane BiH da izgrade mostove između zajednica i zajedničkim naporima rade na euroatlantskim integracijama BiH. Danas, 11. jula, mi smo uz vas u žalosti i svaki dan smo usmjerni na izgradnji bolje budućnosti", napisao je na kraju poruke američki državni sekretar John Kerry.