Objavljeni detalji

Objavljeni su detalji višegodišnjeg skrivanja najtraženijeg teroriste Osame bin Ladena, koji je ubijen u Pakistanu prije dvije godine.

U izvještaju koji je objavila katarska televizija Al Jazeera navodi se kako je pakistanska policija svojevremeno zaustavila Bin Ladena zbog brze vožnje, ali nije uhapšen zbog nesposobnosti tamošnjih sigurnosnih i obavještajnih službi. Bin Laden je u višegodišnjem bjekstvu nosio šešir, kako ne bi mogao biti snimljen "odozgo".
Izvještaj je sačinila komisija koju je formirala pakistanska vlada nedugo nakon što su američki specijalci likvidirali Bin Ladena 2011. godine. Sačinjen je na 336 strana, a uključuje i razgovore sa različitim izvorima, uključujući i članove Bin Ladenove porodice.
Tu preovladava kritički stav prema pakistanskim nadležnim tijelima koja su gotovo deceniju bila slijepa na prisustvo Bin Ladena u njihovoj zemlji. Međutim, iako se ta mogućnost ne odbacuje, nijedan pojedinac ni institucija nisu optuženi za "gledanje kroz prste" kada je riječ o skrivanju Bin Ladena u Pakistanu.
U izvještaju se nudi uvid u dramatični život bjegunca koji je postao paranoičan u svom strahu da ne bude uhvaćen. Bin Laden je stigao u Pakistan u proljeće ili ljeto 2002. godine, kaže se u izvještaju, da bi se 2005. smjestio u Abbottabadu, zajedno sa svojom velikom porodicom. Veoma su vodili računa o svome pojavljivanju u javnosti, a njegova najuža porodica se rijetko udaljavala od mjesta stanovanja.
Njegova supruga je u svojim iskazima istražiteljima navodila kako Bin Laden nije imao puno ličnih stvari, čak ni odjeće. Kada je imao zdravstvenih problema liječio se tradicionalnom arapskom medicinom, a najbolji "lijek" mu je bila čokolada sa jabukom, što je volio jesti.
Američki specijalci likvidirali su Bin Ladena 2. maja 2011. godine na imanju u Abbottabadu.