Tokom ramazana

Advokati četvorice zatvorenika Guantanama zatražili su od federalnog suda u Washingtonu da okonča "grotesknu" praksu nasilnog hranjenja zatvorenika.

Zvaničnici se brane da je praksa nasilnog hranjenja modelirana prema politici američkog Ureda za zatvore. Advokati tvrde da, za razliku od federalnih zatvorenika, zatvorenici u Guantanamu nikada nisu optuženi za neki zločin i nisu tu radi odsluženja kazne, već kao zatvorenici u ratu protiv terorizma.
Zatvorenici Shaker Aamer (46) iz Saudijske Arabije, Jihad Diyab (41) iz Sirije te Alžirci Ahmed Belbacha (44) i Nabil Hadjarab (33) zatražili su brzu raspravu o politici nasilnog hranjenja, zbog neposredne opasnosti da će ih to spriječiti u ramazanskom postu, koji počinje 8. jula. Od suda su zatražili da barem obustavi nasilno hranjenje između sehura i iftara tokom mjeseca ramazana. Posljednjih ramazana zatvorenici su nasilno hranjeni tokom noći, kako bi mogli postiti.
Glasnogovornik zatvora u Guantanamu nije se izjasnio da li će vojni medicinski radnici ovog ramazana nasilno hraniti zatvorenike tokom noći, budući da su štrajkovi glađu veoma rašireni u zatvoru.
Podsjetimo, nasilno hranjenje zatvorenika vrši se tako što se zatvorenici dva puta dnevno vežu za stolicu, a kroz nos im se do stomaka provuče cjevčica kroz koju se upumpava hrana. 
Sva četiri zatvorenika koja su zatražila prekid nasilnog hranjenja trebali su biti pušteni iz Guantanama još 2010. godine. Federalna policija odobrila je transport svakog zatvorenika ukoliko države koje ih prime mogu osigurati bezbjednosne mjere.