Ukrajina

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova otpustio je šefa policije oblasti Nikolayev i čelnika lokalne policije u Vradiyevu nakon masovnih nereda u ovom selu. Više od hiljadu osoba napalo je na lokalnu policijsku stanicu, nakon što su tri osobe silovale mladu ženu. Dvojica silovatelja bili su policajci.

Policija je uhapsila dvojicu silovatelja, ali je jedan od uhapšenih policajac, rođak visokopozicioniranog uposlenika tužilaštva, pušten. Nakon što su ga vidjeli u policijskoj stanici, građani su se okupili ispred stanice, pozivajući na odgovornost, a zatim su i napali i oštetili stanicu.
"Dvojica policajaca su otpušteni jer informacije o napadu na lokalnu stanovnicu, koji uključuje i policajce, nisu u potpunosti dostavljene Ministarstvu unutrašnjih poslova, što je spriječilo brzo i objektivno pojašnjenje situacije i rezultiralo neredima", saopćili su iz ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova. Pokrenuta je provjera okolnosti incidenta. 
Predstavnici centralnog ureda ministarstva, predvođeni šefom glavnog štaba, Vladimirom Berezanom, stigli su u selo Vradiyevo. "Ministarstvo želi objektivan i nepristrasan pregled događaja i apelira na narod da ne reaguje na provokacije političara koji pozivaju na nezakonite akcije", piše u izvještaju policije. 
Otvoren je kazneni postupak za napad na policijsku stanicu, a lokalni mediji javljaju da je nekoliko osoba povrijeđeno tokom sukoba građana i policije. Na stanicu su bačene zapaljive bombe, boce i kamenje, a policija je demonstrante pokušala rastjerati suzavcem.
Uhapšeni policajci su, uz pomoć taksiste, silovali 29-godišnju Irynu Krashkovu u šumi. Krashkova, majka devetogodišnjeg djeteta, je hospitalizirana sa frakturom lobanje i već je imala dvije operacije.