Prvi musliman u Vladi Australije

Australci na društvenim mrežama vrijeđaju Eda Husića (Edham Nurredin), koji je postao član Vlade Australije, jer je jučer svečanu zakletvu položio držeći u ruci Kur'an, piše Guardian.

Husić, koji je sin imigranata iz BiH, prvi je musliman koji je dospio u Vladu Australije, a očito je da je Australcima zasmetalo to što nije zakletvu položio držeći ruku na Bibliji. Mnogi su ga Facebooku i Twitteru vrijeđali zbog tog njegovog čina, a danas je medijima izjavio da je to bila normalna odluka za nekoga ko je musliman.

"Nisam mogao polagati zakletvu Bibliji. Ono sam što jesam i mislim da sam donio ispravnu i jednostavnu odluku", rekao je Husić.

Za uvrede na društvenim mrežama je kazao "da su prirodni dio demokratije" te da ne treba praviti problem zbog teških riječi koje dolaze iz crnih ćoškova.

On je rekao da je nakon što je prihvatio ponudu premijera Kevina Rudda da bude u Vladi, odmah nazvao svoje roditelje koji su 1960-ih godina emigrirali u Australiju i podijelio s njima svoju sreću.

"Kao i većina djece od roditelja koji su došli iz drugih zemalja u Australiju, uvijek mi je bila želja na neki način vratiti toj zemlji i pokazati ogromnu zahvalnost za priliku da napradujem", istakao je Husić.

Njegove kolege pozdravljaju način na koji je on položio zakletvu. Guverner Quentin Bryce je rekao da je "to je veliki dan za multikulturalnost."

Pisanje Australaca po društvenim mrežama osudio njegov stranački kolega Rob Mitchell, koji je antiislamske napade nazvao užasnim ponašanjem koje se uopšte ne smije tolerisati.

U nekim od uvrijedljivih komentara, od kojih je jedan koji napisan od Carrie Forrest, stoji:

"Ovo je odvratno. Kako se usuđuješ zanemariti Ustav Australije tek tako. Ovo je apsolutno mučno. Da li ćeš nam sada početi "gurati" šerijatski zakon?", piše Forrest.

Između uvrijedljivih riječi, ima i onih u kojima je puno podrške novom članu Vlade.

"S vremena na vrijeme će se pojavljivati ovakvi ljudi koji idu u krajnost. Uvijek će biti onih kojima će moja vjera biti problem i koji će pokušati da nas dijele. Najvažnije je da veliki dio Australije želi da radimo zajedno", poručio je Husić, a prenosi Guardian.