Bivši suradnik CIA-e

Bivši suradnik američke obavještajne službe Edward Snowden po prvi put je pismom prekinuo šutnju otkako je prije osam dana iz Hong Konga stigao u zračnu luku u Moskvi i u kojemu navodi da je i dalje slobodan iznositi nova otkrića vezana uz špijunske aktivnosti američke vlade.

U pismu upućenom vlastima Ekvadora, u koji je uvid imala agencija Reuters, Snowden je istaknuo da ga Sjedinjene Američke Države nezakonito progone zbog toga što je razotkrio njihov tajni špijunski program PRISM za praćenje elektroničkih komunikacija u svijetu. Zahvalio je Ekvadoru na pomoći da dođe do Rusije te razmatranju njegova zahtijeva za azilom.
"I dalje sam slobodan i u mogućnosti objaviti informacije koje služe javnom interesu", rekao je Snowden u pismu na španjolskom jeziku i bez datuma, poslanom ekvadorskom predsjedniku Rafaelu Correi.
"Bez obzira na to od koliko se dana moj život sastoji, ostajem posvećen borbi za pravdu u ovom svijetu punom neravnopravnosti. Ako se ikada ostvari moj doprinos općem dobru, svijet će na tome moći zahvaliti principima za koje se zalaže Ekvador", navodi se u dijelu pisma.