Na prvu godišnjicu turbulentne vladavine

Egipat se u nedjelju, na prvu godišnjicu turbulentne vladavine predsjednika Mohameda Morsija, priprema za masovne proteste protiv njega i njegovih islamskih pristalica, koji su se zarekli da će do kraja braniti legitimitet šefa države.

Grupa "Pobuna" (Tamarod), koja stoji iza kampanje kojom se pozivaju građani Egipta da u velikom broju izađu na protest i sruše s vlasti predsjednika Morsija, saopćila je u subotu da je prikupila više od 22 miliona potpisa za njegovu smjenu, prenosi agencija AFP.
Kairo je oblijepljen posterima u kojima se građani pozivaju da u nedjelju izađu na proteste, a po ulicama je primjećeno i više grafita na kojima piše današnji datum, 30. juni.
Tokom demonstracija širom Egipta je u proteklih nekoliko dana poginulo je osam osoba, uključujući američkog studenta Andrewa Pohtera, dok je više osoba povrijeđeno.
Morsi, lider Muslimanskog bratstva, prvi je predsjednik Egipta izabran na slobodnim izborima, a na vlast je došao nakon "Arapskog proljeća" iz 2011. godine, kojim je svrgnut dugogodišnji lider Hosni Mubarak.
Morsijevi kritičari, koji se u velikom broju okupljaju ispred predsjedničke palate i na trgu Tahrir u Kairu, optužuju aktuelnog predsjednika da je izdao revoluciju time što je moć koncentrisao u rukama islamista, navodi AFP.