Prije smrti rekao kako ga prati FBI

Smrt Michaela Hastingsa, američkog novinara koji je prije nedjelju dana poginuo u automobilskoj nesreći, nametnula je nova pitanja i sumnje. Naime, kanal KTLA u Los Angelesu zaprimio je e-mail kojeg je Hastings dan prije nesreće poslao nekolicini prijatelja i kolega. E-mail im je proslijedio jedan od Hastingsovih prijatelja, izjavivši kako neće dopustiti da istina o nečijoj smrti bude zataškana samo zbog straha od osvete. 'Da je bila obrnuta situacija, Mike ne bi prešao preko toga, on bi se borio', nadodaje.

Podsjetimo, Hastings je bio nagrađivani novinar koji je pažnju na sebe skrenuo izvješćima o ratu u Iraku, ali najviše člankom za Rolling Stone koji je doveo do ostavke generala Stanleya McChrystala. Također se glasno protivio metodama nadzora i istraživanja novinara od strane vlasti, nazvavši ih 'ratom protiv slobodnog novinarstva'. Njegov posljednji tekst pod naslovom 'Zašto demokrati vole špijunirati Amerikance', objavljen je 7. lipnja na BuzzFeed-u.
Hastings je poginuo u utorak, 18. lipnja oko 4:20 ujutro zabivši se Mercedesom u drvo zbog neprilagođene brzine. Auto se potom zapalio, a Hastings je na mjestu poginuo. 'Ugledao sam ogromnu vatru ispod jedne palme pored ceste. Bilo je gotovo nadrealno, čak i s moje prilične udaljenosti cijela scena izgledala je brutalno', izjavio je očevidac Michael Carter.
U mailu kojeg je poslao svojim prijateljima samo dan prije, upozorava ih da bi ih federalci mogli posjetiti zbog članka na kojem je radio, te im je stoga poručio da potraže pravni savjet prije nego se upuste u bilo kakve razgovore. 'Trenutno radim na jednoj velikoj priči te se moram skloniti na neko vrijeme. Sve najbolje, nadam se da se uskoro vidimo!', napisao je.
Iako je Los Angeles Times pisao o tome kako Hastings istražuje slučaj Jill Kelley, koja je prošle godine bila umiješana u skandal s bivšim šefom CIA-e, Davidom Petraeusom, te generalom John Allenom koji je tada zapovijedao postrojbama u Afganistanu, Elise Jordan (Hastingsova udovica) tvrdi kako nije radio na toj priči u vrijeme prije smrti.
Stožerni narednik Joseph Biggs, koji je Hastingsa upoznao dok je ovaj kao novinar izvještavao o situaciji u Afganistanu 2008. godine, izjavio je za KTLA da je također dobio njegov mail dan prije nesreće i da je zvučao 'veoma uspaničareno'. 'To me zaista prodrmalo, to nije bilo nalik na njega. Ne znam, imao sam neki loš osjećaj i cijelo vrijeme sam razmišljao o tome', dodaje.
Na Twitter profilu Wikileaksa nakon njegove smrti objavljeno je kako je Michael Hastings samo nekoliko sati prije smrti kontaktirao njihovu odvjetnicu, Jennifer Robinson, tvrdeći kako ga FBI istražuje.
Iako to nije uobičajena praksa, FBI je izdao izjavu u kojoj navode da Hastings nije bio pod istragom. Iz policije u Los Angelesu poručuju kako nisu pronašli dokaze da je itko bio umiješan u njegovu smrt.