Kako bi unaprijedila ekonomiju

Naftom bogata Saudijska Arabija pomjerila je vikend na petak i subotu kako bi unaprijedila svoju ekonomiju i bolje izvršavala "međunarodne obaveze", izvijestila je državna novinska agencija SPA citirajući kraljevski dekret.

Saudijska Arabija je posljednja od šest država Vijeća za saradnju zemalja Perzijskog zaljeva (GCC), koje uključuju Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar i Ujedinjene Arapske Emirate, koja je pomjerila vikend s četvrtka i petka na petak i subotu kako bi bila bliže svjetskim vikend danima. 
Ova odluka će utjecati na rad ministarstava i vladinih ureda od naredne sedmice, dok će biti implementirana u školama i univerzitetima od početka naredne akademske godine, prenio je AFP. 
U kraljevskom dekretu se navodi da je odluka donesena kako bi unaprijedila "saudijsku ekonomiju i bolje ispunjavala međunarodne obaveze" i zbog bolje kooridinacije između Saudijske Arabije i ostatka svijeta. 
Ona će "umanjiti negativne posljedice na ekonomsku i finansijsku aktivnost u kraljevini i nadoknadit će propuštene ekonomske prilike", ističe se u dekretu. 
Rijadska berza, najveća u arapskom svijetu, otvorena je pet dana sedmično, ali su se do sada samo tri radna dan podudarala s radnim danima u ostalim većim svjetskim finansijskim centrima. 
Ovoj odluci se do sada protivila vjerska zajednica države koja tvrdi da je subota vjerski vikend za Jevreje. 
Saudijska Arabija je najveći izvoznik nafte i članica zemalja G20 najvećih ekonomija na svijetu.