Otkrio program prisluškivanja

U SAD-u je podignuta optužnica protiv bivšeg obavještajca Edwarda Snowdena, koji je otkrio detalje o tajnim operacijama prisluškivanja telefonskih i internetskih komunikacija u SAD u okviru programa službi sigurnosti.

Optužnica protiv bivšeg člana Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) uključuje špijuniranje i krađu vlasništva vlade. Snowden je u maju pobjegao u Hong Kong, nakon što je otkrio podatke o programu praćenja telefonskih razgovora i podataka sa interneta. SAD pripremaju nalog za njegovo izručenje. On je otkrio da su američke agencije sistematski skupljale podatke dobijene prisluškivanjem telefonskih razgovora i praćenjem interneta. Nalog za njegovo hapšenje je izdao sud u Virginiji.
Snowden je optužen za krađu vladine imovine, neovlašteno otkrivanje informacija ministarstva odbrane te namjerno odavanje povjerljivih informacija. Svaka optužnica nosi maksimalnu zatvorsku kaznu u trajanju od 10 godina. Ova optužnica pokazuje ozbiljnost SAD-a da se pozabavi ovim slučajem.
Iako SAD i Hong Kong sarađuju kada je riječ o pitanjima zakona, Snowdenova žalba bi mogla spriječiti izručenje. On je otkrio da su SAD u programu poznatom kao Prism skupile veliku količinu privatnih podataka ljudi širom svijeta. Prema njegovim riječima, na taj potez se odlučio nakon "niza laži" zvaničnika Kongresa. Kazao je i da su SAD hakovale kineske stranice. Njegove informacije su osramotile administraciju predsjednika Baracka Obame.
Šef NSA, general Keith Alexander, rekao je Kongresu da je program Prism pomogao u sprječavanju terorističkih napada, objavio je BBC.