Haos u Turskoj

Policajci su upotrijebili suzavac i vodene topove kako bi otjerali demonstrante iz Gezi Parka na Trgu Taksimu, središnjem istanbulskom trgu. Deseci ljudi ozlijeđeni su.

Demonstranti su cijelu nedjelju kampirali u parku kako bi protestovali protiv plana urbanizacije koji predviđa rušenje stabala i izgradnju kulturnog i trgovačkog centra.

Od ponedjeljka su stanovnici Istanbula, redoviti posjetitelji parka i ekološki aktivisti koji park smatraju plućima tog dijela grada, stražarili uz potporu parlamentarne oporbe i svakodnevno se borili protiv snaga reda tvrdeći da je riječ o nezakonitim radovima. Nakon intervencije, prosvjednici su se ponovno počeli okupljati na prilazima parku s oko 600 stabala nastalom 1940.

Trg Taksim središnja je tačka Istanbula i na njemu se redovno održavaju svi velike demonstracije u Turskoj, a demonstracije za park pretvorile se u sukob s policijom, koji se nastavio tokom noći te još uvijek traje.

Zapaljeni su pojedini automobili i kontejneri za smeće na nekoliko lokacija u Istanbulu, a na ulicama su hiljade nezadovoljnih ljudi. Također, nezadovoljstvo se počelo širiti Turskom te su započel demonstracije u još nekoliko gradova.